Sastojci:
- 1 kašika instant kvasca
- 120 ml tople vode
- 120 ml punomasnog mleka
- 120 g putera, sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 480 g višenamenskog brašna
- 42 g otopljenog putera, za preliv
Recept za domaće kiflice:
Kako biste napravili kiflice pomešajte vodu i kvasac i ostavite da odstoji oko pet minuta ili dok se kvasac ne rastvori. U međuvremenu, pomešajte mleko, puter, šećer i so u srednjoj posudi i lagano ih otopite.
Mešajte dok se puter i šećer ne istope. Ako se smesa previše zagreje, ostavite da se ohladi dok ne postane mlako. Sipajte mešavinu putera u veliku posudu. Dobro izmešajte i umutite jaja.
Postepeno dodajte brašno i nastavite da mešate testo, dodajući dovoljno brašna da dobijete meko testo. Izvadite testo i stavite ga na blago pobrašnjenu površinu. Mesite 6-8 minuta.
Stavite testo u podmazanu posudu i okrenite ga jednom da biste ga premazali uljem. Pokrijte lagano čistom krpom i ostavite na toplom mestu 1½-2 sata ili dok se ne udvostruči.
Lagano pobrašnite radnu površinu istucite testo i prebacite ga radnu površinu, pa ga podelite na pola. Od svake polovine formirajte loptu. Svaku loptu razvaljajte u krugove od 30 cm i isecite na 16 trrouglova. Namotajte trouglove od širokog kraja ka užem, da formirate oblik kifle.
Posudu za pečenje poprskajte uljem ili puterom, a zatim stavite kifle na nauljeni pleh. Pokrijte lagano kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu oko 30 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Premažite kifle puterom. Stavite u rernu i pecite dok ne porumene, 12-14 minuta. Servirajte toplo sa preostalim puterom po želji. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slatke kiflice punjene švapskim sirom.
Pročitajte i kako se prave kiflice sa kiselim kupusom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
ODRŽAN NAJZDRAVIJI DOGAĐAJ U GRADU – IMUNO FEST
Recept za najbolju domaću bajaderu
Začinjeni kupus na roštilju
Sendvič Musavi Džo sa začinjenim mesom