Sastojci:

Za punjenje:

  • 6 glavica crnog luka
  • 50 g putera
  • so, biber i začinsko bilje po ukusu
  • 3 jajeta
  • 100 g pavlake
  • 100 g sira 

Za testo:

  • 1 jaje
  • so po ukusu
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 g majoneza
  • 100 g pavlake
  • 250 g brašna
  • Bosiljak, paprika, biber, kurkuma (po ukusu)

Kako se pravi pita sa lukom:

Ova pita je aromatična, zahvaljujući proprženom luku i začinima, a testo je meko i bogato zahvaljujući pavlaci i majonezu. Takođe možete dodati suvi sir ili dimljenu slaninu za dodatni ukus.

Priprema testa: U činiji umutite jaje sa solju. Dodajte majonez, pavlaku i dobro promešajte. Postepeno dodajte prašak za pecivo i brašno, mešajući dok ne dobijete meko, ali nelepljivo testo. Dodajte začine (bosiljak, paprika, biber, kurkuma) i mešajte dok se dobro ne sjedini sa testom. Pokrijte testo i ostavite da se odmori dok pripremate fil.

Kako da testo bude mekano i vazdušasto

Nemojte dodavati previše brašna – testo treba da ostane blago mekano i elastično. Ako preteraš sa brašnom, biće previše tvrdo.
Ostavite testo da odmori 15-20 minuta pre razvlačenja – biće lakše za rad i lepše će se ispeći.
Ako želite hrskaviju koru, možete dodati malo kukuruznog brašna u testo ili ga pre pečenja premazati umućenim jajetom.

Priprema fila: Luk isecite na tanke polumesece. U tiganju istopite puter i dinstajte luk na laganoj vatri dok ne postane staklast i blago karamelizovan (oko 10-15 minuta). Posolite, pobiberite i dodajte začinsko bilje po ukusu. U posebnoj posudi umutiti jaja, dodati pavlaku i sir, pa sve izmešati. Dodajte proprženi luk i promešajte.

Razvaljajte testo i stavite ga u podmazan pleh, formirajući ivice. Prelijte fil preko testa i ravnomerno rasporedite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok pita ne porumeni. Ostavite da se malo ohladi, a zatim isecite na kriške.
Može se poslužiti topla ili hladna, uz jogurt ili kiselo mleko.

Bonus video

Pečeni crni luk Izvor:  Pečeni crni luk