Sastojci:
Za punjenje:
- 6 glavica crnog luka
- 50 g putera
- so, biber i začinsko bilje po ukusu
- 3 jajeta
- 100 g pavlake
- 100 g sira
Za testo:
- 1 jaje
- so po ukusu
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g majoneza
- 100 g pavlake
- 250 g brašna
- Bosiljak, paprika, biber, kurkuma (po ukusu)
Kako se pravi pita sa lukom:
Ova pita je aromatična, zahvaljujući proprženom luku i začinima, a testo je meko i bogato zahvaljujući pavlaci i majonezu. Takođe možete dodati suvi sir ili dimljenu slaninu za dodatni ukus.
Priprema testa: U činiji umutite jaje sa solju. Dodajte majonez, pavlaku i dobro promešajte. Postepeno dodajte prašak za pecivo i brašno, mešajući dok ne dobijete meko, ali nelepljivo testo. Dodajte začine (bosiljak, paprika, biber, kurkuma) i mešajte dok se dobro ne sjedini sa testom. Pokrijte testo i ostavite da se odmori dok pripremate fil.
Priprema fila: Luk isecite na tanke polumesece. U tiganju istopite puter i dinstajte luk na laganoj vatri dok ne postane staklast i blago karamelizovan (oko 10-15 minuta). Posolite, pobiberite i dodajte začinsko bilje po ukusu. U posebnoj posudi umutiti jaja, dodati pavlaku i sir, pa sve izmešati. Dodajte proprženi luk i promešajte.
Razvaljajte testo i stavite ga u podmazan pleh, formirajući ivice. Prelijte fil preko testa i ravnomerno rasporedite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok pita ne porumeni. Ostavite da se malo ohladi, a zatim isecite na kriške.
Može se poslužiti topla ili hladna, uz jogurt ili kiselo mleko.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
Ćufte od patlidžana i sira
Lagana salata sa brokolijem i feta sirom
Posna čorba od šargarepe i crvenog sočiva