Sastojci:
Za veknu:
- 500 g lisnatog testa
- 300 g slanine
- 2 kuvana jajeta
- 200 g sira (gauda, trapist ili po izboru)
- 1 žumance (za premazivanje)
- 2-3 kašike kečapa
- 1 kašičica origana
- 2 struka praziluka
Za sos:
- 150 ml pavlake
- 1 kiseli krastavac (sitno seckan)
- pola kašičice mlevenog bibera
- pola kašičice peršuna
Kako se sprema:
Ova lisnata vekna je savršen spoj hrskavog testa i bogatog, kremastog punjenja. Slanina, sir i kuvana jaja čine je izuzetno ukusnom, dok aromatični sos od pavlake i kiselih krastavaca dodaje osvežavajuću notu.
Razvucite lisnato testo i po sredini poređajte šnite slanine pa ih premažite kečapom i pospite origanom. Iseckajte praziluk i narendajte kuvana jaja pa stavite odozgo. Zatim pospite rendanim sirom. Ivice koje nisu pokrivene punjenjem premažite žumancetom pa uvijte u rolat, a zatim savijte u krug (poput puža).
Stavite veknu na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite je umućenim žumancetom za zlatno-sjajnu koricu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
U činiji pomešajte pavlaku, sitno seckan kiseli krastavac, peršun i mleveni biber. Ostavite sos da odstoji nekoliko minuta da se ukusi sjedine. Ostavite veknu da se kratko prohladi, pa je isecite na kriške. Poslužite uz pripremljeni pavlaka sos.
Bonus video
