Sastojci:

Za veknu:

  • 500 g lisnatog testa
  • 300 g slanine
  • 2 kuvana jajeta
  • 200 g sira (gauda, trapist ili po izboru)
  • 1 žumance (za premazivanje)
  • 2-3 kašike kečapa
  • 1 kašičica origana
  • 2 struka praziluka

Za sos:

  • 150 ml pavlake
  • 1 kiseli krastavac (sitno seckan)
  • pola kašičice mlevenog bibera
  • pola kašičice peršuna

Kako se sprema:

Ova lisnata vekna je savršen spoj hrskavog testa i bogatog, kremastog punjenja. Slanina, sir i kuvana jaja čine je izuzetno ukusnom, dok aromatični sos od pavlake i kiselih krastavaca dodaje osvežavajuću notu. 

Razvucite lisnato testo i po sredini poređajte šnite slanine pa ih premažite kečapom i pospite origanom. Iseckajte praziluk i narendajte kuvana jaja pa stavite odozgo. Zatim pospite rendanim sirom. Ivice koje nisu pokrivene punjenjem premažite žumancetom pa uvijte u rolat, a zatim savijte u krug (poput puža).

Saveti:

Umesto kečapa, možete koristiti senf za dodatnu aromu.

Vekna je odlična i hladna, pa je možete pripremiti unapred za užinu ili posluženje gostima.

Stavite veknu na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite je umućenim žumancetom za zlatno-sjajnu koricu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

U činiji pomešajte pavlaku, sitno seckan kiseli krastavac, peršun i mleveni biber. Ostavite sos da odstoji nekoliko minuta da se ukusi sjedine. Ostavite veknu da se kratko prohladi, pa je isecite na kriške. Poslužite uz pripremljeni pavlaka sos.

Bonus video

Recept za hrskave pica štapiće od lisnatog testa Izvor: Recept za hrskave pica štapiće od lisnatog testa