Umesiti testo nije teško, ali potrebno je da imate malo strpljenja i da pratite recept jer samo tako može da uspe. Testo se često mesi kada kod kuće nemate puno namirnica, jer od njega možete da pripremite kiflice, krofne, hleb... Iskusne domaćice znaju da umese dobro testo, ali ipak postoje neke "cake" za koje možda ni one ne znaju. 

Ako želite da napravite testo koje će biti mekano i sutradan i zbog kojeg će pecivo biti neverovatno ukusno, onda je potrebno da dodate jedan od navedenih sastojaka u brašno. Na vama je da izaberete, a u nastavku teksta pročitajte kako određena namirnica utiče na testo. 

PAVLAKA

Ako dodate pavlaku u testo ona će ga omekšati i pecivo će biti mekano i sveže danima nakon pečenja. 

ULJE 

Ulje ima isti efekat kao pavlaka, ali i daje testu prijatan ukus i aromu.

JAJA

Dodavanje jaja u testo pomaže u jačanju njegove strukture, a ona pomažu da unutrašnjost peciva ostane vlažna.

JOGURT

Jogurt ima isto dejstvo kao i pavlaka, a to znači da će peciva biti mekana i sveža danima ako ovaj sastojak dodate u testo. 

Nemojte da dodajte previše pavlake, jogurta, jaja ili ulja, jer možete da uništite testo. 

Praktični saveti: 

Višak brašna može učiniti testo suvim, pa zbog toga pažljivo dodajte ovu namirnicu 

Da bi pecivo duže bilo mekano treba ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi

Bolje je da ga ne čuvate u frižideru, jer će brzo izgubiti mekoću i strukturu

Pročitajte i ovo: Najbolje testo za pogaču ili kiflice

BONUS VIDEO: 

Kako se prave krofne TikTok/thecanok

StvarUkusa/S.B.