Sastojci:

  • 430 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 1 jaje
  • 80 g šećera
  • 8 g soli
  • 10 g vanilinog šećera
  • 10 g svežeg kvasca
  • 40 g putera

Za fil:

  • 280 g švapskog sira
  • 2 kašike šećera
  • 10 g vanilinog šećera
  • 1 kašičica skroba
  • 20 g putera
Kako se pravilno aktivira kvasac?

Kvasac morate da dodate u toplu vodu, ali vodite računa da ne bude ni vruća ni hladna. Takođe, ubacite kašičicu šećera, jer će tako brže da se aktivira. Možete da koristite tek kada se pojave mehurići.

Recept za slatke kifle:

Kako biste napravili kiflice u mleku rastvorite šećer, so i vanilin šećer. Zatim dodajte kvasac i promešajte. Nakon toga dodajte jaje i ponovo promešajte. Postepeno dodajte brašno i umesite meko testo. Kada se testo sjedini, dodajte puter i mesite dok ne postane glatko. Prebacite ga u čistu posudu podmazanu uljem. Pokrijte folijom i ostavite da se diže 1,5-2 sata.

Za fil pomešajte sve sastojke. Dignuto testo podelite na 6 delova. Svaki deo urolajte u kuglu. Pokrijte providnom folijom i ostavite 15 minuta. Zatim uzmite jednu loptu, razvaljajte je u krug prečnika oko 22-23 cm. Podelite krug na pola i napravite rezove, tačnije useke. Stavite 1,5 kašičice fila u svaki deo testa koji ste isekli. Umotajte u obliku fišeka.

Kada sve napunite i uvijete, prekrijte folijom i ostavite da se dižu 30 minuta. Pre pečenja kiflice premažite umućenim jajetom. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Pustite da se ohlade i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kiflice sa kiselim kupusom.

Pročitajte kako se prave vazdušaste kiflice zalivene jogurtom

BONUS VIDEO

kiflice od prhkog testa sa višnjama Izvor:  kiflice od prhkog testa sa višnjama

StvarUkusa