Sastojci:
- 430 g brašna
- 200 ml mleka
- 1 jaje
- 80 g šećera
- 8 g soli
- 10 g vanilinog šećera
- 10 g svežeg kvasca
- 40 g putera
Za fil:
- 280 g švapskog sira
- 2 kašike šećera
- 10 g vanilinog šećera
- 1 kašičica skroba
- 20 g putera
Recept za slatke kifle:
Kako biste napravili kiflice u mleku rastvorite šećer, so i vanilin šećer. Zatim dodajte kvasac i promešajte. Nakon toga dodajte jaje i ponovo promešajte. Postepeno dodajte brašno i umesite meko testo. Kada se testo sjedini, dodajte puter i mesite dok ne postane glatko. Prebacite ga u čistu posudu podmazanu uljem. Pokrijte folijom i ostavite da se diže 1,5-2 sata.
Za fil pomešajte sve sastojke. Dignuto testo podelite na 6 delova. Svaki deo urolajte u kuglu. Pokrijte providnom folijom i ostavite 15 minuta. Zatim uzmite jednu loptu, razvaljajte je u krug prečnika oko 22-23 cm. Podelite krug na pola i napravite rezove, tačnije useke. Stavite 1,5 kašičice fila u svaki deo testa koji ste isekli. Umotajte u obliku fišeka.
Kada sve napunite i uvijete, prekrijte folijom i ostavite da se dižu 30 minuta. Pre pečenja kiflice premažite umućenim jajetom. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Pustite da se ohlade i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i kiflice sa kiselim kupusom.
Pročitajte kako se prave vazdušaste kiflice zalivene jogurtom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem