Sastojci:
- 300 ml mleka
- 2 suva kvasca
- 1,5 kašičica šećera
- 4 kašike soli
- 4 jajeta
- brašno, po potrebi
- maslac, po potrebi
- malo ulja
- 200 g pršute ili po želji
- 200 g mladog sira ili po želji
- 150 g kačkavalja, ili po želji
Recept za kiflice punjene sirom i pršutom:
Kako biste napravili ove kiflice, zagrejte mleko da bude vruće i u njega ubacite malo šećera i kvasac. Promešajte pa ostavite 10-15 minuta da naraste. U posudi umutite dva jajeta i dodajte kvasac koji je nadošao, a nakon toga postepeno dodajte so i brašno. Testo bi trebalo da bude mekano. Prvo ga mešajte kašikom, a nakon toga rukama, dok ne dobijete glatku smesu. Premažite testo uljem i ostavite da odstoji oko sat vremena.
Kada testo naraste izmesite ga još jednom, pa ga razvljajte oklagijom, da bude što tanje, oko 3 milimetra. Potom istopite komad maslaca i premažite testo maslacem. Zatim urolajte testo pa ga tako urolanog razvaljajte po dužini i širini. Isecite trouglove od testa i ostavite ih da odstoje 15 minuta.
U međuvremenu napravite fil tako što ćete da pomešate mladi sir, iseckani kačkavalj i kulen. svaki trougao u sredini napunite smesom pa urolajte u kiflicu od šireg dela ka užem. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Umutite dva jajeta i malo istopljenog maslaca i soli, pa time premažite kiflice, pospite susam. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C, 15 minuta. Izvadite, prohladite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i brzinske kiflice sa šunkom i sirom.
Pročitajte kako da napravite domaće kiflice sa filom od ajvara
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo