Sastojci:
- 30 g brašna
- 200 g putera sobne temeprature
Za fil:
- 500 g mlevenog mesa
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica slatke paprike
- 3 crna luka
- 10 g peršuna
Za premaz:
- 1 jaje
- 25 ml mleka
Za testo:
- 1 jaje
- 500 ml vode
- 7 g soli
- 720 g brašna
Pogledajte kako se prave:
Recept za domaće pite s mesom:
Kako biste napravili ove pite, prvo razbijete jedno jaje u činiju, pa sipajte 500 ml vode. Dodajte so i umutite žicom, pa dodajte 720 g brašna. Umesite testo. Isecite ga na četiri dela pa svaki uvaljajte u loptu. Prekrijte lopte najlonskom folijom i ostavite da odmore 10 minuta. Nakon toga prebacite jednu kuglu na pobrašnjenu površinu pa razvaljajte oklagijom.
Kada dobro razvaljate testo, dodajte puter i premažite preko testa. Preko toga stavite drugu razvaljanu kuglu testa, pa opet premažite puterom. Preklopite sa unutrašnjih starana testo ka unutra, pa premažite puterom površinu. Ponovo preklopite na pola sa obe strane, ka unutra gde je puter. Isti postupak ponovite sa preostale dve kugle testa. Ostavite tako pripremljena testa pokriveno folijom 20 minuta u frižideru.
Izvadite iz frižidera na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte oklagijom. Isecite rubove tako da poravnate ivice. Presecite na trake. Potom pripremite fil. U tiganj sipajte ulje i pržite mleveno meso. Dodajte so, biber, slatku papriku, 3 glavice crnog luka iseckajte sitno, kao i peršun i dodajte mesu. Pržite sve zajedno mešajući. Filom popunjavajte trake testa koje ste pripremili i umotajte svaku traku u dugačku kobasicu. Poređajte u tepsiju, prekrijte folijom i ostavite da odmore 20 minuta.
Pomešajte 1 žumance i mleko i premažite pite. Isecite ih nožem, ubacite u rernu na 180 stepeni i pecite 35 minuta. Dobićete savršene pite. Možda ćete želeti da napravite i čizburger pitu.
Pročitajte kako se pravi posna slavska pita sa povrćem
BONSU VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Posni rižoto sa tikvicama i paradajzom
Zapečeni hrskavi krompirići sa parmezanom
Sočna krompir salata za prilog uz meso