Sastojci:

  • 510 g brašna, podeljeno
  • 200 ml vode, podeljeno
  • 60 g šećera, podeljeno
  • 2 kašičice soli
  • 5 g aktivnog suvog kvasca
  • 240 ml + 2 kašike mleka
  • 2 jajeta
  • 2 kašike putera, sobne temperature
  • 200 g feta sira
Kako da napravite dobro testo!

Kvasac nemojte koristiti ako dugo stoji i obavezno pročitajte rok upotrebe. Testo treba da mesite brzo, kako bi se svi sastojci sjedinili. Uvek korisitite brašno koje je naznačeno u receptu! Testo mesite u činiji varjačom, i tek kada prestane da se lepi za činiju možete da ga prebacite na radnu površinu. Kada bacite testo na radnu površinu, ako je zadržalo oblik, glatko je i sjajno, znači da ste ga dobro umesili.

Recept za hleb rolnice sa feta sirom:

Kako biste napravili hleb rolnice, pomešajte 50 grama brašna i 200 ml vode na srednjoj/niskoj vatri i neprestano mešajte na šporetu dok ne dobijete kremastu teksturu. Ostavite u frižideru 6 sati.

Pomešajte kvasac sa 1 kašikom šećera, 2 kašike vode i 2 kašike brašna. Ostavite da odstoji 10-15 min. Dodajte mleko, 1 jaje i 1 belance (1 žumance sačuvajte za kasnije) i preostale suve sastojke - brašno, šećer i so. Potom dodajte ohlađenu smesu iz frižidera.

Dobro promešajte i prekrijte najlonskom folijom, pa ostavite da odstoji 2 sata. Testo podelite na koliko god komada želite, razvaljajte oglagijom i premažite feta sirom. Umotajte u dugačku rolnu pa isecite na kriške i posložite u tepsiju. Pomešajte žumance i 2 kašike mleka, premažite testo i pecite 40 minuta na 180 stepeni. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i punjeni hleb sa sirom na italijanski način.

Pročitajte i kako se pravi punjeni hleb sa maslinama i šunkom

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa