Sastojci:

  • 1 kašika aktivnog suvog kvasca
  • 80 ml tople vode
  • 830 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 velika jajeta
  • 240 g putera, omekšanog
  • ½ kašičice ulja ili po potrebi
  • 1 veliko žumance
  • 1 kašičica hladne vode

Recept za praznični brioš hleb:

Kako biste napravili ovaj hleb, rastvorite kvasac u toploj vodi u maloj posudi. Ostavite da odstoji dok ne postane kremast, oko 10 minuta. Pomešajte brašno, šećer i so u velikoj posudi. Napravite rupu u centru, a zatim dodajte jaja i mešavinu kvasca. Dobro umutite dok se testo ne sjedini. (Savet: Dodajte još 1 do 3 kašike tople vode, 1 po jednu kašiku, samo ako je potrebno da se testo sjedini.) Izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu i mesite dok ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta.

Poravnajte testo i premažite ga sa 1/3 putera. Umesite puter u testo. Ponovite ovaj korak dva puta da unesete preostali puter, ostavljajući testu da odstoji nekoliko minuta između dodavanja putera, ukupno oko 20 minuta. Lagano podmažite veliku posudu uljem, stavite testo u posudu i okrenite da ga premažete. Pokrijte najlonskom folijom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Izbušite testo, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 6 sati ili preko noći.

Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Podmažite dva kalupa za vekne 21x11 cm. Izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu. Podelite ga na 2 jednaka dela, formirajte vekne i stavite u pripremljene kalupe za hleb. Pokrijte podmazanom najlonskom folijom i ostavite da se diže dok ne udvostruči zapreminu, oko 1 sat. Umutite žumance i hladnu vodu u maloj činiji. Četkicom premažite površinu vekni. Pecite ih u zagrejanoj rerni dok vrhovi ne porumene, oko 25 minuta. Ohladite u posudama 10 minuta pre nego što ih prebacite na rešetke da se potpuno ohlade. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i raženi hleb.

Pročitajte kako se pravi najlepša pogača sa cimetom u obliku pahulje

BONUS VIDEO

Instagram/betweenespressoandprosecco  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa