Kraljevska pogača je jedna predivna, dekorativna, mirisna i preukusna pogača za sve vrste praznika, od Božića, Uskrsa pa do slave. Sigurni smo da će vas osvojiti prvo izgledom, a kada je napravite i ukusom.

Sastojci:

  • 600 ml tople vode
  • 10 gr suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 3 – 4 kašike ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kg brašna za testo i još malo brašna da se premesi
  • 60 gr maslaca ( ili margarina ako je posna, onda ne premazujete žumancetom na kraju nego otopljenim margarinom )
  • Premaz: žumance i 1 kašika mleka

Priprema:

U toplu vodu staviti šećer, kavsac i malo prašna pa izmutiti. Dodati još brašna pa opet izmešati. Dodati još malo, zatim i 2 kašike ulja i so, pa opet sve dobro izraditi varjačom. Brašno postepeno dodavati pa umesiti testo. Utrošeno je tačno 1 kg brašna.

Dodati 1 – 2 kašike ulja, premesiti testo na radnoj površini, vratiti u posudu u kojoj ste mesili, pokriti krpom pa ostaviti sat vremena testo, da nadodje. Nadošlo testo uz malo brašna blago premesiti pa podeliti na 4 dela. 3 dela podeliti još na po 4 dela, a četvrti deo na 5. Svaki taj sad mali deo oblikovati u lopticu.

8 loptica razvlačimo u krug, sečemo ga na pola.Sada tu polovinu isečemo vodoravno, crtice, a na pola namažemo maslac ili margarin pa uvijemo kao kornetić ( najbolje pogledati u videu ).

Dobili smo 16 kornetića koje poslažemo u pleh u krug. 4 jufkice razvučemo u krug pa naslažemo jednu na drugu a između mažemo maslac. Isečemo zatim na 8 trouglova i njih poslažemo u krug, preko kornetića, tako da špicevi su izmedju dva korneta. Isto ponovimo sa još 4 loptice, tako da nam preostane jedna.

Tu jednu razvučemo u mali krug, zasečemo do pola i uvijemo u ružicu ( video ) koju zabodemo u sredinu pogače.

Ostavimo malo da nadođe dok čekamo da se rerna zagreje.

Na kraju premažemo pogaču umućenim žumancetom i mlekom i dekorišemo po želji. Pečemo na 200 stepeni 45 minuta, zavisno od rerne. Na kraju premažemo, po želji, maslacem i poslužimo.

Prijatno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: domacirecepti