Ivanjički hleb sa krompirom: Specijalitet čiji se recept prenosi s kolena na koleno
Ivanjički krompir je jedan od najkvalitetnijih u Srbiji, pa zato ne čudi što su i specijaliteti od njega čuveni, a recepti za jednostavna jela se prenose sa kolena na koleno. U ove zimske dane, jedan od najomiljenijih recepata je seoski hleb sa krompirom.
A evo i recepta:
Sastojci:
- 1/2 kg belog krompira
- 40 grama kvasca
- 2,5 kafene kašičice soli
- 250-300 ml tople vode
- oko 1/2 kg brašna
Način pripreme:
Krompir skuvati, oljuštiti i propasirati. Dodati uskiseo kvasac u šolji mlake vode i zamesiti testo dodajući brašno i so.
Kada se testo ne lepi za varjaču, ostaviti ga da naraste. Zatim ga premesiti, staviti u podmazan pleh i ispeći. Odlika ovog hleba je da osim što je ukusan, i dugo ostaje svež.
Savet: pečen hleb istresti na čistu krpu, uspraviti i pustiti ga da "odahne" desetak minuta, pa tek onda seći. *Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Srbiju volimo