Sastojci:

Za hleb:

  • 500 g belog brašna
  • 250 ml tople vode
  • 7 g suvog kvasca (ili 25 g svežeg kvasca)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml maslinovog ulja

Za fil:

  • 150 g mekog putera sobne temperature
  • 4-5 čenova belog luka, vrlo sitno iseckanih
  • 3 kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera (opciono)
  • 1 kašika sitno rendanog parmezana (opciono)

Recept za domaći rolovani hleb sa belim lukom i peršunom:

Hleb počnite da pravite tako što ćete u manjoj činiji da pomešate kvasac sa šećerom i 50 ml mlake vode. Ostavite smesu da odstoji 5-10 minuta dok ne postane penasta. U veliku posudu sipajte brašno i so. U sredini napravite udubljenje i sipajte mešavinu naraslog kvasca, preostalu toplu vodu i otopljeni puter. Dobro mešajte dok ne dobijete homogeno testo.

Prebacite testo na malo pobrašnjenu površinu i mesite 10-15 minuta, dok ne postane elastično i glatko. Stavite testo u blago nauljenu posudu i pokrijte ga čistom krpom. Ostavite da se diže na toplom mestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.

U međuvremenu pripremite fil. U činiji pomešajte meki puter sa sitno seckanim belim lukom, seckanim peršunom, solju i biberom. Po želji možete dodati parmezan za bogatiji ukus. Nakon što je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i razvucite na blago pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 1 cm. Premažite celu površinu testa aromatizovanim puterom, pazeći da ga ravnomerno rasporedite.

Uvijte testo u rolnu, kao tortu. Dobro zatvorite ivice da puter ne iscuri tokom pečenja. Rolat možete ostaviti ceo ili ga iseći na kriške, koje možete staviti u pleh. Rolat (ili kriške) testa stavite na pleh obložen papirom za pečenje i prekrijte ga peškirom. Ostavite da fermentira još 30-40 minuta, dok ne poveća zapreminu. Premažite površinu testa sa malo rastopljenog putera za sjajniji izgled.

Zagrejte rernu na 180°C. Pecite hleb 40-50 minuta ili dok ne porumeni i dobro naraste. Ako primetite da prebrzo porumeni, možete gornji deo pokriti aluminijumskom folijom poslednjih 10 minuta pečenja. Nakon pečenja, izvadite hleb iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki 10-15 minuta pre nego što ga isečete. Možda ćete želeti da napravite i fugasu, hleb iz Provanse.

Pročitajte kako se pravi tradicionalni jevrejski hleb sa maslinovim uljem

BONUS VIDEO

Instagram/foodiies_lifee Kako se pravi hleb sa belim lukom

StvarUkusa