Sastojci:

  • 330 g heljdine prekrupe
  • 2 kašike mlevenog ovsa
  • 2 kašike mlevenog lanenog semena
  • 240 ml vode
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli

Za posipanje:

  • susam, po ukusu
  • suncokret, po ukusu
  • laneno seme, po ukusu

Recept za beskvasni hleb od heljde:

Za ovaj hleb, heljdinu prekrupu i laneno seme stavite u činiju, promešajte i zalijte vodom. Neka se sve natapa najmanje dva sata ili preko noći. Kada se natopi, ocedite vodu, ali ne ispirajte. Pomešajte vodu sa natopljenom prekrupom, dok smesa ne postane glatka.

Sipajte u posudu i pokrijte čistom krpom. Ostavite posudu na sobnoj temperaturi na suvom mestu 12-24 sata, time će započeti proces fermentacije, ali pazite da se fermentiše previše. Nakon što se udvostruči zagrejte rernu na 160 stepeni C. Lagano umešajte ostale sastojke (mleveni ovas, mleveno laneno seme, prašak za pecivo i so).

Tepsiju obložite papirom za pečenje, izvucite smesu u pleh i ravnomerno je poravnajte kašikom. Pospite semenkama po ukusu i pecite 90 minuta, a zatim izvadite pleh iz rerne i ostavite sveže pečeni hleb na stranu 10 minuta pre nego što ga izvadite iz tepsije. Ostavite da se ohladi pre nego što ga nasečete. Možda ćete želeti da napravite i sladak beskvasni hleb od samo 5 sastojaka.

Pročitajte kako se pravi hleb iz tiganja, koji se ne peče u rerni

BONUS VIDEO

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

StvarUkusa