Sastojci:

  • 100 g zelenih maslina, oceđenih, bez koštica i iseckanih
  • 80 g crnih maslina, oceđenih, bez koštica i iseckanih
  • 500 g brašna za hleb
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 1 ½ kašičice tucane paprike
  • listovi svežeg bosiljka
  • 25 g svežeg kvasca
  • 360 ml vode

Pogledajte video:

Recept za domaći hleb sa maslinama:

Za domaći hleb sa maslinama u velikoj posudi pomešajte brašno sa solju, belim lukom u prahu, ruzmarinom, tucanom paprikom i svežim listovima bosiljka. Rastvorite svež kvasac u 120 ml vode i dodajte u mešavinu brašna. Dodajte ostatak od 240 ml vode i počnite da mesite testo.

Dodajte masline i još malo mesite dok se ne sjedine. Čistu činiju podmažite maslinovim uljem, prebacite testo i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da odstoji 2,5 sata na sobnoj temperaturi dok se ne utrostruči. Na pobrašnjenoj površini umesite testo i oblikujte loptu. Po čistoj krpi pospite brašno i kukuruzno brašno, dodajte testo i pokrijte. Ostavite da se diže još 30-45 minuta.

U međuvremenu uključite rernu na 240C i ubacite okruglu tepsiju unutra bez poklopca. Ostavite u rerni oko 30-45 minuta dok testo ne naraste u krpi. Izvadite tepsiju iz rerne, okrenite testo u tepsiju i stavite poklopac. Pecite 25-30 minuta na 240C sa poklopcem. Skinite poklopac i pecite još 20 minuta na 230C. da hleb dobije hrskavu zlatnosmeđu koricu. Pustite da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete. Možda ćete želeti da napravite i tradicionalni jevrejski hleb sa maslinovim uljem i medom.

Pročitajte i kako se pravi domaći hleb od 6 sastojaka

BONUS VIDEO

Instagram/betweenespressoandprosecco  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa