Fugasa hleb se pravi u obliku elipse, i narpave se rezovi na testu tako da hleb, kada se ipseče, podseća na glavicu pšenice. Hleb se brzo pravi, za samo 45 minuta, a možete da ga servrate i za posebne prilike. Ukoliko volite da sami pravite hleb, možda ćete želeti da napravite i tradicionalni jevrejski hleb sa maslinovim uljem i medom. Evo i kako se pravi fuagasa!
Sastojci:
- 500 g brašna za hleb
- 1-3/4 kašičice soli
- 1-3/4 kašičice aktivnog suvog kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 130 ml tople vode
- 2 kašičice mlevenog svežeg ruzmarina
- 2 kašičice mlevene sveže majčine dušice
- 2 kašičice mlevenog svežeg bosiljka
- 2 kašičice seckane sveže žalfije
- 30 g rendanog parmezana
- 1/2 kašičice sušenog bosiljka
- 1/2 kašičice krupne morske soli
Recept za fugasu:
U velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i ulje suvim sastojcima; mutite na niskoj brzini 2 minuta, a zatim koristeći kuku za testo, mutite na srednjoj brzini, 5 minuta. Umešajte začinsko bilje i parmezan; testo će biti lepljivo.
Stavite u podmazanu posudu, i jednom izmesite rukom, da bi se testo podmazalo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 1 sat. Zagrejte rernu na 220°. Izvucite testo na blago pobrašnjenu površinu i pažljivo podelite na pola. Svaku polovinu stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pobrašnjenim rukama napravite ovalni oblik od testa.
Koristeći oštar nož, napravite 1 dugačak rez po sredini i 4 reza sa obe strane dugačkog reza, tako da testo dobije oblik lista. Razvucite ga po potrebi da naglasite rezove. Pokrijte kuhinjskom krpom; ostavite da se diže na toplom mestu, dok se skoro ne udvostruči, oko 20 minuta. Pospite krupnom morskom solju, suvim bosiljkom i dodatno rendanim parmezanom. Pecite dok ne porumeni, oko 15-20 minuta.
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem