Sastojci:
- 230 g starog belog hleba ili francuskog bageta
- 75 g putera
Mlečna mešavina:
- 360 ml punomasnog mleka
- 160 ml slatke pavlake
- 3 srednja jajeta
- 100 g šećera
- 0,25 kašičice ekstrakta vanile
Za jabuke:
- 4 velike jabuke
- 50 g suvog grožđa, po želji namočenog u rum preko noći
- 0,5 kašičice mlevenog cimeta
- 2 kašike šećera za posipanje jabuka
Dodatno:
- 0,5 kašičice putera, za pleh
- 2 kašike prezle za pobrašniti tiganj
- 2 kašike šećera u prahu za posipanje kolača
Pogledajte kako se pravi:
Recept za kolač od hleba i jabuka:
Za ovaj kolač prvo 50 g suvog grožđa potopite u rum preko noći. Pleh namažite puterom i pospite prezlom. Napravite mlečnu mešavinu tako što ćete umutiti 360 ml punomasnog mleka, 160 ml slatke pavlake, 100 g šećera, 3 srednja jajeta i 0,25 kašičice ekstrakta vanile u velikoj posudi. Nasecite hleb na komade debljine oko 1,5 cm. Oljuštite 4 velike jabuke i iseckajte ih na tanke kriške. Umočite kriške hleba u mlečnu mešavinu, pustite da se natapaju i poređajte ih u tepsiju da formiraju donji sloj.
Hleb prekrijte isečenim jabukama, pospite sa 2 kašike šećera, suvim grožđem i završite posipanjem mlevenog cimeta preko svega. Preostali hleb natopite u mlečnu mešavinu i stavite ga preko jabuka. Prelijte ostatke mešavine mleka na vrh i nežno pritisnite viljuškom. Hladni puter nasecite na tanke komade i njima ravnomerno prekrijte površinu kolača. Zagrejte rernu na 171 °C sa ventilatorom. Pecite 40 minuta dok površina ne postane zlatna i hrskava. Pre serviranja pospite sa 2 kašike šećera u prahu. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa cimetom i kafom.
Pročitajte kako da napravite čokoladni lava kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi