Sastojci:
- 170 g putera, na sobnoj temperaturi
- 2 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
- 1 veće žumance, na sobnoj temperaturi
- 290 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice fine morske soli
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g belog šećera
- 1 kašika čistog ekstrakta vanile
- 3/4 kašičice ekstrakta badema
- 280 g kisele pavlake
Za prhki deo testa:
- 115 g putera, rastopljenog
- 1 kašika meda
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice fine morske soli
- 1/4 kašičice rendanog muskatnog oraščića
- 65 g smeđeg šećera
- 50 g belog šećera
- 170 g brašna
- 70 g oraha, seckanih
Za preliv:
- 30 g putera
- 1 kašika meda
- 55 g šećera u prahu
- 1 kašika mleka
- prstohvat fine morske soli
Pogledajte kako se pravi:
Recept za kolače sa cimetom i kafom:
Za ove kolače prvo napravite testo. Centrirajte rešetku u rerni i zagrejte je na 176°C. Tepsiju obložite papirom za pečenje i premažite uljem. U srednjoj posudi prosejte ili umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U velikoj činiji umutite 12 kašika putera sobne temperature, smeđeg šećera i belog šećera mikserom na velikoj brzini, dok ne postane svetlo i pahuljasto, 2 do 3 minuta.
Umutite jaja, jedno po jedno, pa dodajte žumance, vanilin ekstrakt i bademov ekstrakt. Mikserom na maloj brzini dodajte jednu trećinu mešavine brašna u testo. Kada se sjedini, dodajte još jednu trećinu i mešajte dok ne bude glatko. Dodajte kiselu pavlaku i mutite mikserom dok smesa ne postane glatka, a zatim završite dodavanjem preostalog brašna u testo i umutite dok se ne sjedini. Završite mešanje lopaticom da biste bili sigurni da je testo u potpunosti izmešano.
Napravite mrvičasti posip za testo tako što ćete u srednjoj činiji da umutite otopljeni puter sa medom, cimetom, muskatnim oraščićem i solju dok se dobro ne sjedine. Dodajte smeđi šećer, beli šećer i brašno. Mešajte dok se ne formira mekano testo. Umešajte orahe. Otprilike polovinu testa za kolač rasporedite u pripremljen pleh. U redu je ako se testo ne raširi do svakog ugla. Raspršite polovinu mrvica preko testa. Preostalo testo rasporedite preko mrvica u ravnomernom sloju. Završite sa preostalim mrvicama po površini. Pecite kolač 40 do 50 minuta.
Ohladite ga u tepsiji 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku i potpuno ohladite. Rastopite puter u maloj posudi, a zatim umešajte javorov sirup. Umutite šećer u prahu, mleko i so. Smesa treba da bude konzistencije gustog sirupa. Ako je previše retko, dodajte još malo šećera u prahu. Ako je previše gusto, dodajte još malo mleka. Prelijte kolač glazurom, a zatim ostavite 5 minuta ili dok se malo ne stvrdne. Isecite kolač i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i čokoladni lava kolač.
Pročitajte kako da napravite ledene kocke
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne krofne sa crnom čokoladom
Rolovani pileći file sa sirom i paradajzom
Čokoladne bombice sa slatkom pavlakom
Domaće slavske korpice sa piletinom
Najlakši recept za šareni rolat sa ajvarom za slavu