Sastojci:

  • 170 g putera, na sobnoj temperaturi
  • 2 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
  • 1 veće žumance, na sobnoj temperaturi
  • 290 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice fine morske soli
  • 150 g smeđeg šećera
  • 100 g belog šećera
  • 1 kašika čistog ekstrakta vanile
  • 3/4 kašičice ekstrakta badema
  • 280 g kisele pavlake

Za prhki deo testa:

  • 115 g putera, rastopljenog
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice fine morske soli
  • 1/4 kašičice rendanog muskatnog oraščića
  • 65 g smeđeg šećera
  • 50 g belog šećera
  • 170 g brašna
  • 70 g oraha, seckanih

Za preliv:

  • 30 g putera
  • 1 kašika meda
  • 55 g šećera u prahu
  • 1 kašika mleka
  • prstohvat fine morske soli

Pogledajte kako se pravi: 

Recept za kolače sa cimetom i kafom:

Za ove kolače prvo napravite testo. Centrirajte rešetku u rerni i zagrejte je na 176°C. Tepsiju obložite papirom za pečenje i premažite uljem. U srednjoj posudi prosejte ili umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U velikoj činiji umutite 12 kašika putera sobne temperature, smeđeg šećera i belog šećera mikserom na velikoj brzini, dok ne postane svetlo i pahuljasto, 2 do 3 minuta.

Umutite jaja, jedno po jedno, pa dodajte žumance, vanilin ekstrakt i bademov ekstrakt. Mikserom na maloj brzini dodajte jednu trećinu mešavine brašna u testo. Kada se sjedini, dodajte još jednu trećinu i mešajte dok ne bude glatko. Dodajte kiselu pavlaku i mutite mikserom dok smesa ne postane glatka, a zatim završite dodavanjem preostalog brašna u testo i umutite dok se ne sjedini. Završite mešanje lopaticom da biste bili sigurni da je testo u potpunosti izmešano.

Napravite mrvičasti posip za testo tako što ćete u srednjoj činiji da umutite otopljeni puter sa medom, cimetom, muskatnim oraščićem i solju dok se dobro ne sjedine. Dodajte smeđi šećer, beli šećer i brašno. Mešajte dok se ne formira mekano testo. Umešajte orahe. Otprilike polovinu testa za kolač rasporedite u pripremljen pleh. U redu je ako se testo ne raširi do svakog ugla. Raspršite polovinu mrvica preko testa. Preostalo testo rasporedite preko mrvica u ravnomernom sloju. Završite sa preostalim mrvicama po površini. Pecite kolač 40 do 50 minuta.

Ohladite ga u tepsiji 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku i potpuno ohladite. Rastopite puter u maloj posudi, a zatim umešajte javorov sirup. Umutite šećer u prahu, mleko i so. Smesa treba da bude konzistencije gustog sirupa. Ako je previše retko, dodajte još malo šećera u prahu. Ako je previše gusto, dodajte još malo mleka. Prelijte kolač glazurom, a zatim ostavite 5 minuta ili dok se malo ne stvrdne. Isecite kolač i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i čokoladni lava kolač.

Pročitajte kako da napravite ledene kocke

BONUS VIDEO

Instagram/merirasoi2024  Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana

StvarUkusa