Sastojci:
- 113 g putera
- 168 g gorko-slatke čokolade, seckane
- 2 velika jajeta
- 2 velika žumanca
- 50 g šećera
- ⅛ kašičica soli
- 2 kašike višenamenskog brašna
Pogledajte kako se pravi:
Recept za čokoladni lava kolač:
Za ovaj kolač prvo zagrejte rernu na 232 stepena. Čaše za pečenje ili kalupe premažite maslacom i lagano pobrašnite i stavite ih na pleh. Pomešajte puter i čokoladu, i istopite na pari. U činiji pomešajte jaja, žumanca, šećer i so. Umutite na srednjoj brzini do guste i bledo žute boje.
Umešajte čokoladnu mešavinu i brašno u mešavinu jaja dok se dobro ne sjedine. Podeliti testo između pripremljenih kalupa. Pecite 6 do 8 minuta ili dok se strane kolača čvrsto ne stegnu, a sredina počne da se pomera. Pustite da se kolači ohlade u 1 minut. Izvadite kolače naopako okrećući kalupe na tanjir.
Ostavite da odstoji oko 10 sekundi. Odozgo prosejte šećer u prahu i po želji ukrasite bobicama. Servirajte odmah. Možda ćete želeti da napravite i lava kolač od limuna i bele čokolade.
Pročitajte kako se pravi lava kolač od jagoda
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Bezglutenski posni slavski kolač
Vazdušaste kiflice zalivene jogurtom
Zapečeni posni prebranac
Najlepši ukrasi za slavske kolače
Recept za najbolji kikiriki puter