Sastojci:
- 6 jaja sobne temperature
- 300 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 430 g brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- 20 g kakaoa
- 250 ml mleka
- 200 ml ulja
- 180 ml espresa, ohlađenog
Krem fil:
- 400 g šlaga
- 2 kesice stabilizatora
- 50 g šećera
- 1 tamna čokolada, seckana
- 3 kašičice instant espreso praha
Čokoladni ganaš i dekoracija:
- 200 g čokolade
- 300 g slatke pavlake
- 200 g šlaga za dekoraciju
Pogledajte kako se pravi:
Recept za moka krem tortu:
Kako biste napravili ovu tortu zagrejte rernu na 180°C. Penasto umutite jaja sa prstohvatom soli i šećera - oko 10 minuta. Polako dodajte ulje, mleko i espreso dok mešate. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao i procedite kroz sito. Polako dodajte suve sastojke vlažnim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Podmažite pleh i sipajte testo. Pecite oko 60 minuta. Ostavite patišpanj da se potpuno ohladi i isecite horizontalno na tri dela.
Napravite krem tako što ćete preko vruće vode da umutite jaja sa solju i šećerom, pa mutite 10 minuta. Sipajte smesu u visoku činiju i umutite mikserom. U drugoj posudi umutite puter, a zatim polako dodajte mešavinu jaja, espreso i kakao praha. Umutite krem dok dodajete stabilizator. Po želji, dodajte malo šećera. Na kraju umutite espreso prah. Čokoladu iseckajte i umešajte u krem. Smesu prebacite u kesu sa širokim otvorom.
Na tanjir ili pleh koji je malo veći od vaše torte, stavite malo espresa. Stavite prvi sloj patišpanja da upije tečnost. Suvom stranom nadole, a natopljenom prema gore, stavite patišpanj na tanjir za tortu. Stavite debeli sloj krema oko oboda, zatim koristite šlag za još jedan krug unutra i ponovo puter krem, dok ceo sloj patišpanja ne bude prekriven filom. Koristite drugi sloj i potopite kao što je ranije opisano, stavite ga na prvi sloj i ponovite prethodni korak. Na vrh stavite treći sloj i premažite tortu preostalim kremom. Stavite u frižider i ostavite da se stegne.
Umutite još malo šlaga i sipajte u kesu sa zvezdastim vrhom. Dodajte krem ili koristiti ostatke fila pa puter kremu pomešajte sa umućenim šlagom, i njime premažite tortu. Ohladite ga u frižideru. Zagrejte krem od 300 g i prelijte je preko čokolade. Mešajte dok se čokolada i krem ne sjedine. Prelijte čokoladni ganaš preko torte i ostavite da kaplje sa strane. Stavite 12 zvezdica šlaga na vrh torte i ukrasite zrnima kafe. Ohladite u frižideru, servirajte ohlađeno. Možda ćete želeti da napravite i svečanu voćnu tortu.
Pročitajte kako se pravi najlepša torta sa kafom i čokoladom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.