Sastojci:
Za patišpanj:
- 4 žumanca
- 4 belanca
- 120 g pšeničnog brašna
- 120 g šećera
- 10 g kukuruznog skroba
- 10 g vanilinog šećera
Za krem:
- 250 ml slatke pavlake
- 450 ml jogurta od breskve
- kompot od ananasa
- kompot od breskve
- 50 g šećera u prahu
- 20 g želatina
- 160 ml sirupa od breskve
- 10 g vanilinog šećera
Za glazuru:
- sirup od kompota od ananasa
- karamelizovane strugotine
- 60 g kokosovih pahuljica
- 35 g putera
- 40 g šećera
Pogledajte kako se pravi:
Recept za svečanu voćnu tortu:
Kako biste napravili tortu prvo za biskvit stavite belanca u suvu, čistu činiju. Umutite mikserom uz postepeno dodavanje šećera i vanilinog šećera, dok se ne formira gusta, prozračna, sjajna masa. Zatim dodajte jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutite. Dodajte brašno i skrob u testo u 2 faze, pa pažljivo mešajte lopaticom od vrha do dna, pokušavajući da sačuvate svu prozračnost. Pleh prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje. Položite testo i izravnajte ga. Biskvit pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 C oko 25-30 minuta. Gotov biskvit ohladite u plehu. Dok se hladi pripremite fil.
Želatin prelijte sirupom od breskve. Dobro promešajte i ostavite 15-20 minuta. Isecite voće iz konzerve na male komade. Kada želatin dobro nabubri želatin otopite ga na laganoj vatri, neprestano mešajući i pazite da ne provri. Želatin treba da bude topao. Hladan krem sipajte u čistu činiju i dobro umutite mikserom. Uz mućenje dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Zatim u krem dodajte jogurt i želatin, sve dobro izmešajte mikserom. Stavite voće i promešajte. Ohlađeni patišpanj izvadite iz kalupa i nožem odsecite vrh.
Postavite patišpanj na tanjir i opet stavite kalup i kolač natopite sirupom od ananasa. Po vrhu pažljivo premažite krem i zagladite. Pre nego što dodate fil, ponovo ga promešajte. Stavite tortu u frižider na 3-4 sata dok se potpuno ne stegne. Za karamelizovane strugotine istopite puter u tiganju. Dodajte šećer i kokosove ljuspice, dobro promešajte i pržite dok ne porumene. Ohladite karamelizovane strugotine na tanjiru. Tortu izvadite iz kalupa i pospite strugotinama, pa ukrasite po želji šlagom. Možda ćete želeti da napravite i najlepšu tortu sa kafom i čokoladom.
Pročitajte kako da napravite i čoko moko tortu za sve prilike
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom
Goveđi gulaš sa domaćim knedlama