Anica Džepina je 1974. godine osmislila recept za čuvenu beogradsku tortu Moskva šnit. Ona je bila šefica poslastičarnice u hotelu "Moskva" koji se nalazi u samom srcu Beograda. Čuveni hotel je zaštitio recept za poznati specijalitet, ali mi vam donosim verziju koja je najsličnija originalu. Voće u principu možete da koristite po želji, a Moskva šnit torta je odlična kada imate neku proslavu, a postoji i recept za posnu varijantu

  • Sastojci:
  • Za kore:
  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih badema 
  • 2 kašike brašna
  • 4 pti ber keksa
  • Za fil:
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 250 ml mleka
  • 250 g putera 
  • 1 kašika brašna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • Još:
  • 3-4 kivija 
  • 1 kg jagoda 
  • 200 g lešnika
  • 500 ml slatke pavlake

Priprema:
Belanca (5 belanaca) kratko umutite, pa postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano umešajte bademe (5 kašika), mleveni pti ber (2 komada) i brašno (1 kašika), pa dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Od iste količine sastojaka ispecite još jednu koru. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa par minuta kuvajte na pari, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte mleko i brašno i brzo promešajte. Kuvajte dok se smesa ne zgusne. Sipajte fil u neku posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Zatim dodajte i umućenu slatku pavlaku, pa sjedinite mikserom. Koru premažite filom, pa poređajte seckane jagode. Zatim pospite mlevenim lešnikom, pa premažite još fila. Stavite drugu koru, pa premažite fil, a onda poređajte isekcan kivi. Opet pospite mlevenim lešnicima i premažite filom. Poređajte seckane jagode i kivi, pa pospite mlevene lešnike. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.

BONUS VIDEO: 

Torta TikTok/_fromtheground

Izvor: Stvar ukusa