Anica Džepina je 1974. godine osmislila recept za čuvenu beogradsku tortu Moskva šnit. Ona je bila šefica poslastičarnice u hotelu "Moskva" koji se nalazi u samom srcu Beograda. Čuveni hotel je zaštitio recept za poznati specijalitet, ali mi vam donosim verziju koja je najsličnija originalu. Voće u principu možete da koristite po želji, a Moskva šnit torta je odlična kada imate neku proslavu, a postoji i recept za posnu varijantu.
- Sastojci:
- Za kore:
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih badema
- 2 kašike brašna
- 4 pti ber keksa
- Za fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 250 ml mleka
- 250 g putera
- 1 kašika brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 ml slatke pavlake
- Još:
- 3-4 kivija
- 1 kg jagoda
- 200 g lešnika
- 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Belanca (5 belanaca) kratko umutite, pa postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano umešajte bademe (5 kašika), mleveni pti ber (2 komada) i brašno (1 kašika), pa dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Od iste količine sastojaka ispecite još jednu koru. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa par minuta kuvajte na pari, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte mleko i brašno i brzo promešajte. Kuvajte dok se smesa ne zgusne. Sipajte fil u neku posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Zatim dodajte i umućenu slatku pavlaku, pa sjedinite mikserom. Koru premažite filom, pa poređajte seckane jagode. Zatim pospite mlevenim lešnikom, pa premažite još fila. Stavite drugu koru, pa premažite fil, a onda poređajte isekcan kivi. Opet pospite mlevenim lešnicima i premažite filom. Poređajte seckane jagode i kivi, pa pospite mlevene lešnike. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno