Ako ste nasledili kuvar od bake ili mame, u njemu sigurno postoji recept za belu plazma tortu. Pravi se od omiljenih sastojaka kao što su čuveni keks, puding od vanile, mekane kore sa grizom... Priprema možda zahteva malo truda, ali zaista se isplati, jer ukus je fantastičan. Torte uvek ukrašavaju svaku svečanu trpezu, a sa ovom je to definitivno slučaj, jer ne samo da je dekorativna, nego je i savšreno ukusna.
- Sastojci:
- Za kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 6 kašika griza
- Za preliv:
- 300 ml mleka
- 2 kašike šećera
- Za fil I:
- 12 žumanaca
- 700 ml mleka
- 80 g pudinga od vanile
- 200 g šećera u prahu
- 250 g putera
- Za fil II:
- 2 dl mleka
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml slatke pavlake
- 150 g mlevene plazme
- Za fil III:
- 200 ml slatke pavlake
- Za dekoraciju:
- slatka pavlaka ili šlag
- bela čokolada
Priprema:
Za kore: Umutite belanaca (4 komada) sa šećerom (4 kašike) u čvrst šne, pa dodajte prosejano brašno (2 kašike) i griz (2 kašike). Lagano umešajte, pa sipajte u kalup oboložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka isepcite još dve kore. U šerpu sipajte mleko i šećer, pa kuvajte dok ne provri. Sve kore izbockajte viljuškom, pa prelijte vrelim mlekom.
Prvi fil napravite tako što ćete umutiti žumanca sa 200 ml mleka i pudingom. Sjedinite tako da nema grudvica. Preostalo mleko sipajte u šerpu, pa kada provri dodajte puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu dobijeni fil, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite puter sa šećerom u prahu, pa dodajte u ohlađeni fil i sjedinite mikserom. Drugi fil napravite tako što ćete umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte mlevenu plazmu i lagano umešajte. Za treći fil samo umutite slatku pavlaku. Prvu koru premažite prvim filom, pa drugim filom, a onda na kraju i trećim filom. Zatim stavite drugu koru, pa premažite prvim filom, pa drugim filom i onda trećim filom. Na kraju stavite treću koru i premažite prvim filom. Dekorišite šlagom i belom čokoladom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera