Plazma keks je omiljeni, a naročito kod dece. Zbog toga su i slatkiši sa ovim keksom nadaleko poznati. Bilo da su u pitanju rođendani, slave, godišnjice, plazma torta je rado viđen gost na svakoj trpezi.
Sada probajte malo drugačiju tortu sa plazmom, koja ima 3 mekana biskvita između kojih ide žuti klasičan fil, a sve se to izmeu posipa mrvljenim plazma keksom.
Sastojci:
Za kore:
- 6 belanaca
- 150 g šećera
- 1 kašika kukuruznog škroba
- 1 kašika sirćeta
Za fil:
- 6 žumanca
- 130 g šećera
- 350 ml slatke pavlake
- oko 300 g plazma keksa mrvljenog ili mlevenog
Priprema:
Umutite belanaca pa dodajte šećer kašiku po kašiku. Mutite dok ne dobijete potpuno čvrstu masu. Dodajte 1 kašiku sirćeta i mutite još 1 minut. Dodajte 1 kašiku kukuruznog škroba. Razblažite kukuruzni skrob kada ga dodate. Samo kratko umutiti. Smesu podelite na 3 dela i stavite na pleh preko papira za pečenje tako da se formiraju tri kore (kore treba da budu pravougaone, uže). Kore peći na 120 stepeni 1 sat i 20 minuta.
Za fil umutite žumanaca i šećer. Ovu masu kuvajte na pari oko 15 minuta u zavisnosti od jačine ključale vode. Voda treba malo da provri, ali ne bi trebalo da ključa. Ostavite ovu masu da se potpuno ohladi.
Umutiti slatku pavlaku u penastu masu. U šlag dodati ohlađeni žuti fil i umutiti samo kratko na najmanjoj brzini. Stavite jedau koru i premažite je sa malo fila. Pospite obilno keks i odozgo stavite još malo fila i lagano premažite. Ovo radite da bi se sledeća kora lako zalepila. Preko fila staviti sledeću koru, premazati filom, posuti keksom i ponovo premazati filom. Stavite treću koru i rasporedite oko torte ostatak fila. Pospite tortu sa svih strana keksom. Ostavite tortu u frižideru da se ohladi par sati.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus