Sastojci:
Za patišpanj:
- 5 žumanca
- 5 belanaca
- 180 g šećera
- 110 g brašna
- 40 g kakaoa
- 10 g skroba
- 10 g vanilinog šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
Za krem:
- 400 ml slatke pavlake
- 200 g kisele pavlake
- 6 kašika šećera u prahu
- 2 kašičice instant kafe
- 2 kašičice vode
- 10 g vanilin šećera
- 150 ml zaslađene kafe
Za glazuru:
- 150 ml mleka
- 110 g šećera
- 40 g kakaoa
- 70 g putera
Pogledajte kako se pravi:
Recept za najlepšu tortu sa kafom i čokoladom:
Za ovu tortu prvo napravite patišpanj. Belanca dobro umutite mikserom sa dve kašike šećera uzete od ukupne količine. Pena treba da bude gusta i čvrsta. U žumanca dodajte preostali šećer i vanilin šećer i dobro umutite. Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i skrob. Sipajte u žumanca i umutite mikserom. Testo će biti gusto. Dodajte belanca u tri faze, svaki put dobro mešajući kašikom. Prebacite testo u kalup, nema potrebe da ga podmazujete. Pecite čokoladni biskvit na 180 C oko 40-50 minuta. Čačkalica treba da bude suva.
Pustite da se patišpanj potpuno ohladi, pa ga umotajte u foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 8-10 sati. Isecite ga tako što ćete da odsečete površinu, horizontalno. Taj deo izblendirajte i osušite u tiganju. Patišpanj isecite horizontalno na tri sloja. Za krem unapred pripremite kiselu pavlaku - mora da se ubaci u sito sa gazom i ostavi u frižideru preko noći, da se ocedi višak surutke. I slatka pavlaka i kisela treba da budu dobro ohlađene.
Prelijte instant kafu sa 2 kašičice vode i dobro promešajte. Da biste natopili tortu, skuvajte šoljicu sveže zaslađene kafe. Sipajte krem u činiju, dodajte pavlaku i umutite mikserom, počevši od male brzine. Na pola mućenja dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. I na kraju umutite dok se ne formira gusta, stabilna krema. Odvojite malo kreme za dekoraciju. U preostali deo dodajte rastvorenu kafu i mešajte mikserom na maloj brzini. Potom stavite jedan patišpanj na tanjir i potopite ga sa malo kafe. Stavite polovinu krema preko patišpanja i izravnajte.
Zatim ponovo stavite sloj patišpanja i prelijte ga kafom pa premažite preostalim kremom i završite natopljenim slojem patišpanja. Stavite tortu u frižider na 2-3 sata. Za glazuru pomešajte mleko, kakao i šećer u šerpi. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje 3-4 minuta posle ključanja. Dodajte puter i promešajte. Pokrijte njime celu tortu. Stranice torte pospite mrvicama keksa. Od ostavljenog krema napravite rozete. Ukrasite zrnima kafe. Možda ćete želeti da napravite i čoko moko tortu za sve prilike.
Pročitajte kako da napravite i najbolju čokoladnu tortu sa višnjama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak