Sastojci:
Za testo:
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 160 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 30 ml ulja
- 30 ml ključale vode
Za džem od višanja:
- 600 g višnje
- 50 g šećera
- 25 g kukuruznog skroba
- 80 ml vode
- 1/2 kašičice limunske kiseline
Za krem:
- 600 g krem sira
- 300 g slatke pavlake
- 90 g šećera
Recept za kremastu tortu sa višnjama:
Za tortu prvo u činiji pomešajte žumanca sa šećerom i umutite mikserom. U smesu dodajte brašno, prašak za pecivo i promešajte metlicom. Dodajte ulje i vrelu vodu i mešajte. Sipajte smesu u pripremljeni kalup za kolače 18x28 cm, čiji se okvir skida, i obložite ga papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni, 30 minuta.
U šerpu sipajte višnje i šećer i otopite na laganoj vatri. Pomešajte kukuruzni skrob i vodu pa i njih umešajte. Zatim dodajte limunsku kiselinu i nastavite da krčkate na ringli. Sipajte u činiju kada je gotovo. Prekrijte najlonskom folijom.
Patišpanj izvadite iz rerne, isecite ga horzontalno na tri jednaka dela. Potom napravite krem tako što ćete da pomešate krem sir, slatku pavlaku i šećer i umutite mikserom. Svaki sloj patišpanja premažite kremom. Preko svakog krema stavite sloj pripremljenih višanja. Završite slojem krema pa odozgo ukrasite pripremljenim višnjama. Ohladite je 4 sata i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i raskošnu grčku tortu sa čokoladom.
Pročitajte i kako da napravite jednostavnu i kremastu voćnu torta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese