Sastojci:
- 150 g putera, plus dodatak za pleh
- 175 g šećera u prahu, plus dodatak za serviranje
- 150 g mlevenih badema
- 50 g običnog brašna
- 4 belanca
- 2 kašike badema u listićima
Recept za francuske štanglice sa listićima badema:
Za ove štanglice prvo rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri dok ne počne da peni. Nastavite da krčkate 4-5 minuta dok ne počnu da se pojavljuju mehurići - puter treba da bude zlatnosmeđi i da ima miris orašastih plodova. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Pomešajte šećer u prahu, bademovo i obično brašno u velikoj posudi. Lagano umešajte belanca, pa postepeno umešajte puter dok ne postane glatko. Pokrijte i ostavite da odstoji u frižideru 1 sat.
Zagrejte rernu na 200 C. Lagano premažite maslacem silikonski pleh od 12 pravougaonika i stavite ga na ravan pleh. Pažljivo sipajte testo u kalupe, a zatim pomoću pljosnatog noža ostružite višak testa sa vrha. Pospite preko badem u listićima, a zatim pecite 16-18 minuta dok štanglice ne postanu čvrste na dodir i ne porumene.
Ostavite da se ohlade 10 minuta pre nego što ih pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Pospite ih sa malo šećera u prahu. Možda ćete želeti da napravite i domaće snikers štanglice.
Pročitajte kako se prave hrskave štanglice sa kikirikijem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Belo meso sa batatom
Jeftina prolećna pita sa mladim lukom
Prolećna pita sa mladim kupusom
Šarani kolač sa čokoladom i višnjama