Sastojci:

Za sirup:

  • 150 g šećera
  • 150 ml vode
  • 50 ml rakije

Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 130 g šećera
  • 120 g višenamenskog brašna
  • 30 g kakao praha

Za krem:

  • 150 ml slatke pavlake
  • 300 g čokolade
  • 180 g šećera
  • 50 ml vode
  • 4 belanca
  • 500 ml ledene slatke pavlake
  • kandirane višnje, za ukrašavanje

Recept za grčku tortu:

Kako biste napravili grčku čokoladnu tortu, prvo napravite sirup. U šerpu dodajte šećer, vodu, rakiju i stavite na srednju vatru. Pustite da vri 3-4 minuta dok se šećer ne istopi. Ostavite sa strane da se dobro ohladi.

Za patišpanj zagrejte rernu na 170°C, postavljenu na ventilator. Mikserom umutite jaja, so, ekstrakt vanile i šećer na velikoj brzini, 3-4 minuta. Prosejte brašno i kakao prah u činiju i lagano sve izmešajte. Prebacite testo u kalup za tortu prečnika 20 cm, koji je već premazan puterom i posut kakao prahom, i pecite 30-35 minuta. Izvadite patišpanj iz rerne i ostavite da se dobro ohladi.

Za krem zagrejte slatku pavlaku u loncu. Na pari otopite komadiće čokolade. Skinite sa vatre i dodajte vrelu pavlaku. Dobro promešajte dok ne dobijete glatki čokoladni ganaš. Ostavite sa strane da se dobro ohladi.

Sipajte šećer i vodu u šerpu, prebacite na srednju vatru i prokuvajte ne postane vrela. Zatim u odvojenoj činiji umutite belanca na velikoj brzini, dok ne dobijete beze. Kada sirup dostigne idealnu temperaturu, sklonite ga sa ringle i dodajte ga vrlo polako, u stalnom mlazu, u činiju sa bezeom, uz stalno mućenje mikserom. Nastavite da mutite 2-3 minuta, dok se temperatura beze ne spusti. Tako ćete dobiti italijanski beze.

Prebacite italijanski beze u činiju sa čokoladnim ganašom i lagano izmešajte silikonskom špatulom, dok ne dobijete čokoladni mus. Dodajte ledeno hladnu pavlaku i umutite mikserom na srednjoj brzini, dok ne dobijete prozračni šlag. Prebacite šlag u činiju sa musom i sve zajedno lagano izmešajte.

Isecite patišpanj na tri dela, horizontalno, i tako ćete dobiti 3 patišpanja. Obložite kalup za tortu od 20 cm najlonskom folijom i stavite jedan od slojeva patišpanja. Premažite 1/3 sirupa, 1/4 krema i stavite odozgo drugi patišpanj. Dodajte 1/3 sirupa, 1/4 krema i na vrh stavite treći patišpanj. Prelijte ostatkom sirupa i prekrijte najlonskom folijom. Ostavite tortu u frižideru 4-6 sati dok se ne ohladi i ne stegne.

Ostatak krema ubacite u kesu za ukrašavanje i ostavite u frižideru. Izvadite tortu iz pleha i ukrasite je preostalom kremom. Razmažite ga špatulom po celoj površini torte i servirajte uz kandirane višnje. Možda ćete želeti da napravite i najomiljeniju tortu Džejmija Olivera.

Pročitajte i kako da napravite jednostavnu i kremastu voćnu tortu

BONUS VIDEO

Torta od tamnog piva tiktok/lianoellecooking

StvarUkusa