Sastojci:
Za sirup:
- 150 g šećera
- 150 ml vode
- 50 ml rakije
Za patišpanj:
- 5 jaja
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 130 g šećera
- 120 g višenamenskog brašna
- 30 g kakao praha
Za krem:
- 150 ml slatke pavlake
- 300 g čokolade
- 180 g šećera
- 50 ml vode
- 4 belanca
- 500 ml ledene slatke pavlake
- kandirane višnje, za ukrašavanje
Recept za grčku tortu:
Kako biste napravili grčku čokoladnu tortu, prvo napravite sirup. U šerpu dodajte šećer, vodu, rakiju i stavite na srednju vatru. Pustite da vri 3-4 minuta dok se šećer ne istopi. Ostavite sa strane da se dobro ohladi.
Za patišpanj zagrejte rernu na 170°C, postavljenu na ventilator. Mikserom umutite jaja, so, ekstrakt vanile i šećer na velikoj brzini, 3-4 minuta. Prosejte brašno i kakao prah u činiju i lagano sve izmešajte. Prebacite testo u kalup za tortu prečnika 20 cm, koji je već premazan puterom i posut kakao prahom, i pecite 30-35 minuta. Izvadite patišpanj iz rerne i ostavite da se dobro ohladi.
Za krem zagrejte slatku pavlaku u loncu. Na pari otopite komadiće čokolade. Skinite sa vatre i dodajte vrelu pavlaku. Dobro promešajte dok ne dobijete glatki čokoladni ganaš. Ostavite sa strane da se dobro ohladi.
Sipajte šećer i vodu u šerpu, prebacite na srednju vatru i prokuvajte ne postane vrela. Zatim u odvojenoj činiji umutite belanca na velikoj brzini, dok ne dobijete beze. Kada sirup dostigne idealnu temperaturu, sklonite ga sa ringle i dodajte ga vrlo polako, u stalnom mlazu, u činiju sa bezeom, uz stalno mućenje mikserom. Nastavite da mutite 2-3 minuta, dok se temperatura beze ne spusti. Tako ćete dobiti italijanski beze.
Prebacite italijanski beze u činiju sa čokoladnim ganašom i lagano izmešajte silikonskom špatulom, dok ne dobijete čokoladni mus. Dodajte ledeno hladnu pavlaku i umutite mikserom na srednjoj brzini, dok ne dobijete prozračni šlag. Prebacite šlag u činiju sa musom i sve zajedno lagano izmešajte.
Isecite patišpanj na tri dela, horizontalno, i tako ćete dobiti 3 patišpanja. Obložite kalup za tortu od 20 cm najlonskom folijom i stavite jedan od slojeva patišpanja. Premažite 1/3 sirupa, 1/4 krema i stavite odozgo drugi patišpanj. Dodajte 1/3 sirupa, 1/4 krema i na vrh stavite treći patišpanj. Prelijte ostatkom sirupa i prekrijte najlonskom folijom. Ostavite tortu u frižideru 4-6 sati dok se ne ohladi i ne stegne.
Ostatak krema ubacite u kesu za ukrašavanje i ostavite u frižideru. Izvadite tortu iz pleha i ukrasite je preostalom kremom. Razmažite ga špatulom po celoj površini torte i servirajte uz kandirane višnje. Možda ćete želeti da napravite i najomiljeniju tortu Džejmija Olivera.
Pročitajte i kako da napravite jednostavnu i kremastu voćnu tortu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus