Sastojci:
- 125 g putera, omekšanog, plus za podmazivanje
- 225 g žutog šećera
- 4 velika jajeta
- 1 velika pomorandža
- 200 g mlevenih badema
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- Za glazuru:
- 225 g šećera u prahu
- 1 limun
Recept za omiljenu tortu Džejmija Olivera:
Kako biste napravili ovu tortu, zagrejte rernu na 180°C. Podmažite kalup za tortu prečnika 20 cm sa dnom koje se odvaja, pomoću komadića putera, a zatim obložite podlogu papirom za pečenje. Umutite omekšali puter sa 125 g šećera dok ne postane svetao i kremast, a zatim ubacite jaja, jedno po jedno, i dobro umutite svako pre nego što dodate sledeće.
Na sitno narendajte većinu korice pomorandže, odvojite prstohvat istrugane kore u posudi prekrivenoj prozirnom folijom. Ubacite mlevene bademe i prosejte brašno. Sve promešajte i sjedinite.
Sipajte testo u pripremljeni kalup i pecite u rerni oko 30 minuta, ili dok ne naraste i ne porumeni. Da biste proverili da li je pečeno, zabodite čačkalicu u sredinu sunđera. Ako nije pečeno, pečeno, pecite još nekoliko minuta.
Ostavite tortu da se ohladi nekoliko minuta u kalupu dok pravite sirup od pomorandže. Preostalih 100 g šećera stavite u šerpu i dodajte sok i koricu pomorandže. Stavite tiganj na srednju vatru nekoliko minuta, ili dok se šećer ne rastvori. Dok je torta još vruća, probušite na torti puno malih rupa na vrhu i prelijte tortu sirupom. Kada se sav sirup upije, pomerite tortu na rešetku da se potpuno ohladi.
Da biste napravili glazuru, prosejte šećer u prahu u činiju i narendajte veći deo limunove kore. Sačuvajte prstohvat rendane kore, a ostatak ubacite u posudu sa sačuvanom korom od pomorandže i ponovo pokrijte prozirnom folijom. Iscedite limunov sok preko šećera u prahu i mešajte, dodajući još soka ako je potrebno dok ne dobijete dobru konzistenciju.
Kada se torta potpuno ohladi, prebacite je na tanjir za serviranje i prelijte glazurom od limuna po vrhu. Preko toga pospite koricu narandže i limuna i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavnu i kremastu voćnu tortu.
Pročitajte kako se pravi posna čokoladna torta sa višnjama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Jagnjeći kotleti sa belim lukom
Najukusnija torta od maka sa filom od limuna
Sočni lava kolač sa belom čokoladom
Čamci od tikvica punjeni piletinom i sirom