Sastojci:
- 125 g putera, omekšanog, plus za podmazivanje
- 225 g žutog šećera
- 4 velika jajeta
- 1 velika pomorandža
- 200 g mlevenih badema
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- Za glazuru:
- 225 g šećera u prahu
- 1 limun
Recept za omiljenu tortu Džejmija Olivera:
Kako biste napravili ovu tortu, zagrejte rernu na 180°C. Podmažite kalup za tortu prečnika 20 cm sa dnom koje se odvaja, pomoću komadića putera, a zatim obložite podlogu papirom za pečenje. Umutite omekšali puter sa 125 g šećera dok ne postane svetao i kremast, a zatim ubacite jaja, jedno po jedno, i dobro umutite svako pre nego što dodate sledeće.
Na sitno narendajte većinu korice pomorandže, odvojite prstohvat istrugane kore u posudi prekrivenoj prozirnom folijom. Ubacite mlevene bademe i prosejte brašno. Sve promešajte i sjedinite.
Sipajte testo u pripremljeni kalup i pecite u rerni oko 30 minuta, ili dok ne naraste i ne porumeni. Da biste proverili da li je pečeno, zabodite čačkalicu u sredinu sunđera. Ako nije pečeno, pečeno, pecite još nekoliko minuta.
Ostavite tortu da se ohladi nekoliko minuta u kalupu dok pravite sirup od pomorandže. Preostalih 100 g šećera stavite u šerpu i dodajte sok i koricu pomorandže. Stavite tiganj na srednju vatru nekoliko minuta, ili dok se šećer ne rastvori. Dok je torta još vruća, probušite na torti puno malih rupa na vrhu i prelijte tortu sirupom. Kada se sav sirup upije, pomerite tortu na rešetku da se potpuno ohladi.
Da biste napravili glazuru, prosejte šećer u prahu u činiju i narendajte veći deo limunove kore. Sačuvajte prstohvat rendane kore, a ostatak ubacite u posudu sa sačuvanom korom od pomorandže i ponovo pokrijte prozirnom folijom. Iscedite limunov sok preko šećera u prahu i mešajte, dodajući još soka ako je potrebno dok ne dobijete dobru konzistenciju.
Kada se torta potpuno ohladi, prebacite je na tanjir za serviranje i prelijte glazurom od limuna po vrhu. Preko toga pospite koricu narandže i limuna i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavnu i kremastu voćnu tortu.
Pročitajte kako se pravi posna čokoladna torta sa višnjama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus