Sastojci:
Za patišpanj:
- 600 g šećera
- 800 ml vode
- 25 punih kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
- 8 kašika ulja
- 6 kašika džema po ukusu
- 4 kašike sode bikarbone
Za fil:
- 600 g trešanja
- 300 šećera
- 100 ml vode
- 300 g posnog šlaga
- 100 g posne čokolade za kuvanje
Recept za posnu čokoladnu tortu sa višnjama:
Kako biste napravili tortu, prvo u vodi rastvorite šećer, dodajte ulje, brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i džem. Dobro ih pomešajte i testo podelite na tri dela.
Kore se peku svaka posebno, u pravougaonom plehu dimenzija 30×40 na 180 stepeni C oko 30 minuta. Pečene kore ostavite da se ohlade pre filovanja.
Višnje prokuvajte sa šećerom i vodom. Procedite ih, ali tečnost ne bacajte. Na prvu koru poređajte kuvane i proceđene višnje.
Umutite šlag sa vodom, pa u trećinu dodajte čašu ohlađenog soka od kuvanih višanja. Ovim premažemo višnje, pa stavite drugu koru. Drugu koru premažite šlagom, poklopite trećom korom i celu tortu premažite ostatkom šlaga.
Ukrasite rendanom čokoladom. Pre serviranja, kolač se stavlja u frižider da se dobro stegne. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu tortu sa keksom, jagodama i pudingom.
Pročitajte i kako se pravi posna kapri torta koju svi obožavaju
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu
Kako da umesite slavski kolač