Sastojci:

Za patišpanj:

  • 600 g šećera
  • 800 ml vode
  • 25 punih kašika brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 8 kašika ulja
  • 6 kašika džema po ukusu
  • 4 kašike sode bikarbone

Za fil:

  • 600 g trešanja
  • 300 šećera
  • 100 ml vode
  • 300 g posnog šlaga
  • 100 g posne čokolade za kuvanje

Recept za posnu čokoladnu tortu sa višnjama:

Kako biste napravili tortu, prvo u vodi rastvorite šećer, dodajte ulje, brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i džem. Dobro ih pomešajte i testo podelite na tri dela.

Kore se peku svaka posebno, u pravougaonom plehu dimenzija 30×40 na 180 stepeni C oko 30 minuta. Pečene kore ostavite da se ohlade pre filovanja.

Višnje prokuvajte sa šećerom i vodom. Procedite ih, ali tečnost ne bacajte. Na prvu koru poređajte kuvane i proceđene višnje.

Umutite šlag sa vodom, pa u trećinu dodajte čašu ohlađenog soka od kuvanih višanja. Ovim premažemo višnje, pa stavite drugu koru. Drugu koru premažite šlagom, poklopite trećom korom i celu tortu premažite ostatkom šlaga.

Ukrasite rendanom čokoladom. Pre serviranja, kolač se stavlja u frižider da se dobro stegne. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu tortu sa keksom, jagodama i pudingom.

Pročitajte i kako se pravi posna kapri torta koju svi obožavaju

BONUS VIDEO

Pita torta sa višnjama  Instagram/yuliia.senych

StvarUkusa