Sastojci:
Za patišpanj:
- 600 g šećera
- 800 ml vode
- 25 punih kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
- 8 kašika ulja
- 6 kašika džema po ukusu
- 4 kašike sode bikarbone
Za fil:
- 600 g trešanja
- 300 šećera
- 100 ml vode
- 300 g posnog šlaga
- 100 g posne čokolade za kuvanje
Recept za posnu čokoladnu tortu sa višnjama:
Kako biste napravili tortu, prvo u vodi rastvorite šećer, dodajte ulje, brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i džem. Dobro ih pomešajte i testo podelite na tri dela.
Kore se peku svaka posebno, u pravougaonom plehu dimenzija 30×40 na 180 stepeni C oko 30 minuta. Pečene kore ostavite da se ohlade pre filovanja.
Višnje prokuvajte sa šećerom i vodom. Procedite ih, ali tečnost ne bacajte. Na prvu koru poređajte kuvane i proceđene višnje.
Umutite šlag sa vodom, pa u trećinu dodajte čašu ohlađenog soka od kuvanih višanja. Ovim premažemo višnje, pa stavite drugu koru. Drugu koru premažite šlagom, poklopite trećom korom i celu tortu premažite ostatkom šlaga.
Ukrasite rendanom čokoladom. Pre serviranja, kolač se stavlja u frižider da se dobro stegne. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu tortu sa keksom, jagodama i pudingom.
Pročitajte i kako se pravi posna kapri torta koju svi obožavaju
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus