U toku je Uskršnji post, a ako ga se pridržavate to ne mora da znači da morate da se odreknete omiljenih poslastica. Predlažemo vam da napravite odličnu posnu tortu sa keksom, pudingom i jagodama. Priprema nije zahteva, a ukus je pravi letnji. Iskorsitite sezonu jagoda i napravite jednu od najukusnijih posnih torti.
Sastojci:
- 1 kesica instant kafe
- 200 ml vode
- 400 g posnog keksa
- 200 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 800 ml biljnog mleka
- 80 g pudinga od vanile
- 300 g jagoda
- 100 g margarina
- 50 g šećera u prahu
- Za ganaš:
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 200 g posne čokolade
Recept za posnu tortu sa jagodama i keksom:
Napravite fil
Pomešajte puding sa 200 ml mleka i potrudite se da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko sipajte u šerpu i dodajte šećer, kao i vanilin šećer. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte u puding i dobro sjedinite mikserom.
Napravite tortu
Keks umočite u kafu koju ste napravili tako što ste kesicu kafe sipali u posudu i pomešali sa 200 ml vrele vode. Ređajte na dno kalupa, pa preko sipajte četvrtinu fila od pudinga. Poređajte seckane jagode, pa opet keks umočen u kafu. Tako ređajte dok ne utrošite sastojke, a poslednji red treba da bude fil od pudinga.
Napravite ganaš
Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko fila. Poravnajte i ostavite u frižideru da se stegne, pa služite.
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Trikovi za pravljenje ukrasa za pogaču
Kremasti pileći gulaš
Prhke vanilice sa jogurtom
Recept za sarmu sa krompirom i kobasicom
Proja sa čvarcima za slavsku trpezu