Posnasaher torta je manje kalorična verzija klasične saher torte. Pravi se na bazi biljnog ulja i ima dosta kakaa, čiste crne čokolade, a umesto mleka se stavlja kokosovo mleko. Možda ćete želeti da isprobate i posnu tiramisu tortu sa palačinkama. Posna saher torta se sprema na ovaj način!
Sastojci:
- 340 grama brašna
- 380 ml vode
- 180 grama šećera
- 170 ml biljnog ulja
- 40 grama kakaa
- 40 grama kukuruznog skroba
- 10 grama sode bikarbone
- 5 grama limunske kiseline
- vanilin šećer po ukusu
- 200 grama crne čokolade
- 100 ml kokosovog mleka
- 10 grama kakao putera
- 200 grama džema od kajsije
Recept za posnu saher tortu:
Za biskvit pomešajte brašno, skorb, kakao, vanilin šećer i sodu bikarbonu
Za posnusaher tortu pripremite sastojke za pečenje biskvita. Pomešajte brašno, skrob, kakao, vanilin šećer i sodu bikarbonu u velikoj posudi. U drugoj posudi pomešajte šećer, ulje i vodu. Mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Stavite suve sastojke u posudu. Izmešajte ih. Sipajte testo u posudu za pečenje.
Pecite biskvit
Pecite biskvit u rerni 15 minuta na 130 stepeni. Zatim promenite temperaturu na 150 stepeni i pecite dok ne omekša. Oko sat vremena. Gotov biskvit treba da odleži preko noći, ili bolje jedan dan. Odrežite vrh biskvita da se ujednači, a mrvice osušite u rerni. Prerežite biskvit na pola za tortu.
Premažite biskvite džemom od kajsije
Namažite biskvit džemom od kajsije. Ostavite tortu u frižideru 10 minuta. Zagrejte mleko kokosa i čim se pojavi para – sklonite sa šporeta. Dodajte sitno iseckanu crnu čokoladu, mešajte da se rastvori. Zatim sipajte otopljeni kakao puter. Ponovo promešajte. Pokrijte tortu prvim slojem i ostavite u frižideru 10 minuta. Zatim stavite drugi sloj. Ukrasite ivice torte osušenim mrvicama biskvita i uživajte u posnoj saher torti.
Pročitajte recept za POSNE VANILICE SA MLEVENIM BADEMIMA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem