Praznične rolnice sa cimetom su tako penaste i blagog ukusa, a najbolje od svega je što vam za njih nije potreban kvasac i komplikovana priprema! Dopašće vam se i trileće sa ukusom jagode, a praznične rolnice sa cimetom je najbolje da jedete istog dana kada ih napravite, tada su najukusnije!
Sastojci:
3 kašike neslanog putera, rastopljenog, podeljenog
Za testo:
- 250 g brašna, plus više po potrebi
- 2 kašike belog šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 3 kašike neslanog putera, omekšanog
- 80 g punomasnog mleka
Punjenje:
- 30 g šećera
- 30 g smeđeg šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
Glazura od krem sira:
- 130 g šećera u prahu
- 120 g krem sira, omekšanog
- 30 g neslanog putera, omekšanog
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Recept za praznične rolnice sa cimetom:
Umutite brašno, beli šećer, prašak za pecivo i so
Za rolnice sa cimetom zagrejte rernu na 200 stepeni. Namažite tepsiju sa kašikom otopljenog putera. U velikoj posudi umutite brašno, beli šećer, prašak za pecivo i so. Rukama razmutite 3 kašike omekšanog putera u mešavinu brašna dok puter ne postane veličine sočiva. Sipajte mleko u mešavinu brašna i putera i mešajte gumenom lopaticom dok se ne formira mekano testo za rolnice.
Razvaljajte testo i napravite fil
Prebacite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga u kvadrat. Premažite površinu testa sa preostale 2 kašike otopljenog putera. Napravite fil tako što ćete u maloj činiji umuti šećer, smeđi šećer i cimet. Na dno pripremljene posude za pečenje pospite 1 kašiku mešavine cimeta i šećera. Pospite preostali šećer sa cimetom preko testa premazanog puterom. Urolajte testo oko fila da se formira trupac; isecite trupac na 9 rolni i u pripremljenu posudu za pečenje stavite rolnice, prerezanom stranom nagore.
Pecite 20 do 25 minuta
Pecite u zagrejanoj rerni dok rolnice ne napuhnu i ne postanu blago zlatne, 20 do 25 minuta. Za glazuru u činiji umutite šećer od slatkiša, krem sir, omekšani puter i ekstrakt vanile dok glazura ne postane glatka. Uživajte u vrućim rolnicama sa cimetom!
Saznajte kako se prave NOVOGODIŠNJI KOLAČIĆI SA BADEMOM
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem