Praznične rolnice sa cimetom su tako penaste i blagog ukusa, a najbolje od svega je što vam za njih nije potreban kvasac i komplikovana priprema! Dopašće vam se i trileće sa ukusom jagode, a praznične rolnice sa cimetom je najbolje da jedete istog dana kada ih napravite, tada su najukusnije!
Sastojci:
3 kašike neslanog putera, rastopljenog, podeljenog
Za testo:
- 250 g brašna, plus više po potrebi
- 2 kašike belog šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 3 kašike neslanog putera, omekšanog
- 80 g punomasnog mleka
Punjenje:
- 30 g šećera
- 30 g smeđeg šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
Glazura od krem sira:
- 130 g šećera u prahu
- 120 g krem sira, omekšanog
- 30 g neslanog putera, omekšanog
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Recept za praznične rolnice sa cimetom:
Umutite brašno, beli šećer, prašak za pecivo i so
Za rolnice sa cimetom zagrejte rernu na 200 stepeni. Namažite tepsiju sa kašikom otopljenog putera. U velikoj posudi umutite brašno, beli šećer, prašak za pecivo i so. Rukama razmutite 3 kašike omekšanog putera u mešavinu brašna dok puter ne postane veličine sočiva. Sipajte mleko u mešavinu brašna i putera i mešajte gumenom lopaticom dok se ne formira mekano testo za rolnice.
Razvaljajte testo i napravite fil
Prebacite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga u kvadrat. Premažite površinu testa sa preostale 2 kašike otopljenog putera. Napravite fil tako što ćete u maloj činiji umuti šećer, smeđi šećer i cimet. Na dno pripremljene posude za pečenje pospite 1 kašiku mešavine cimeta i šećera. Pospite preostali šećer sa cimetom preko testa premazanog puterom. Urolajte testo oko fila da se formira trupac; isecite trupac na 9 rolni i u pripremljenu posudu za pečenje stavite rolnice, prerezanom stranom nagore.
Pecite 20 do 25 minuta
Pecite u zagrejanoj rerni dok rolnice ne napuhnu i ne postanu blago zlatne, 20 do 25 minuta. Za glazuru u činiji umutite šećer od slatkiša, krem sir, omekšani puter i ekstrakt vanile dok glazura ne postane glatka. Uživajte u vrućim rolnicama sa cimetom!
Saznajte kako se prave NOVOGODIŠNJI KOLAČIĆI SA BADEMOM
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom