Trileće je čuvena poslastica koja se pravi od mekanog biskvita i preliva se sa 3 vrste mleka. Postoji puno recepata za ovaj ukusan kolač, a mi vam danas predlažemo da isprobate ovaj sa ukusom jagode. Ako želite slatku pavlaku ili mleko u prahu možete da zamenite bademovim ili mlekom od kokosa. Trileće dosta podseća na našu starinsku poslasticu - koh, a i priprema se jednostavno. 

Sastojci:

  • Za biskvit:
  • 5 belanaca 
  • 100 g džema od jagoda 
  • 50 g šećera 
  • 120 ml mleka
  • 120 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 1/4 kašičice soli
  • 50 g putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • malo crvene boje za kolače
  • Za preliv od mleka:
  • 80 g mleka u prahu
  • 100 ml slatke pavlake 
  • 100 ml mleka 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • džem od jagoda (po ukusu)
  • 1/4 kašičice soli
  • Još:
  • 250 ml slatke pavlake 
  • 3-4 kašike džema od jagoda 

Recept za trileće sa ukusom jagode:

14:04
Korak 1

Biskvit za trileće

Umutite belanca, pa postepeno mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte džem i mutite dok se svi sastojci ne sjedine. U drugoj posudi pomešajte mleko sa vanilom, pa dodajte istopljeni puter i prosejano brašno i sve lepo umutite. Sjedinite obe smese i dodajte malo crvene boje, pa lagano promešajte. Sipajte smesu za trileće u tepsiju obloženu pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta. Izvadite biskvite iz tepsije i sklonite pek papir, pa ostavite da se ohladi. 

14:22
Korak 2

Preliv od mleka

U posudi pomešajte mleko, vanilu, mleko u prahu i slatku pavlaku. Dodajte džema po želji, kao i malo boje za kolače. Zatim promešajte. U tepsiju stavite novi pek papir, pa onda stavite i biskvit. Izbockajte ga viljuškom na nekoliko mesta, a onda prelijte mlekom. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohaldi i da biskvit upije mleko.

14:25
Korak 3

Dekorišite slatkom pavlakom

Umutite slatku pavlaku sa džemom i premažite preko trileće kolača. Služite. 

Pročitajte i ovo: Trileće bez pečenja

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow Lažni recept za tri leće

(StvarUkusa/S.B.)