Trileće je čuvena poslastica koja se pravi od mekanog biskvita i preliva se sa 3 vrste mleka. Postoji puno recepata za ovaj ukusan kolač, a mi vam danas predlažemo da isprobate ovaj sa ukusom jagode. Ako želite slatku pavlaku ili mleko u prahu možete da zamenite bademovim ili mlekom od kokosa. Trileće dosta podseća na našu starinsku poslasticu - koh, a i priprema se jednostavno.
Sastojci:
- Za biskvit:
- 5 belanaca
- 100 g džema od jagoda
- 50 g šećera
- 120 ml mleka
- 120 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 50 g putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- malo crvene boje za kolače
- Za preliv od mleka:
- 80 g mleka u prahu
- 100 ml slatke pavlake
- 100 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- džem od jagoda (po ukusu)
- 1/4 kašičice soli
- Još:
- 250 ml slatke pavlake
- 3-4 kašike džema od jagoda
Recept za trileće sa ukusom jagode:
Biskvit za trileće
Umutite belanca, pa postepeno mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte džem i mutite dok se svi sastojci ne sjedine. U drugoj posudi pomešajte mleko sa vanilom, pa dodajte istopljeni puter i prosejano brašno i sve lepo umutite. Sjedinite obe smese i dodajte malo crvene boje, pa lagano promešajte. Sipajte smesu za trileće u tepsiju obloženu pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta. Izvadite biskvite iz tepsije i sklonite pek papir, pa ostavite da se ohladi.
Preliv od mleka
U posudi pomešajte mleko, vanilu, mleko u prahu i slatku pavlaku. Dodajte džema po želji, kao i malo boje za kolače. Zatim promešajte. U tepsiju stavite novi pek papir, pa onda stavite i biskvit. Izbockajte ga viljuškom na nekoliko mesta, a onda prelijte mlekom. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohaldi i da biskvit upije mleko.
Dekorišite slatkom pavlakom
Umutite slatku pavlaku sa džemom i premažite preko trileće kolača. Služite.
Pročitajte i ovo: Trileće bez pečenja
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom