Čurčhela je poznata gruzijska poslastica koja se pravi od oraha koji se umaču u sladak sirup od duda, a onda se ostavi da se osuši. Ovaj slatkiš podseća na kobasicu ili salamu, a sem oraha možete koristiti i kombinaciju orašastih plodova, a možete i koristite sirupe drugih ukusa. Ako želite da isprobate ovu kobasicu od oraha, donosimo vam savršen recept.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 430 g šećera
- 300 g sirupa od duda
- 12 karanfilića
- 3 štapića cimeta
- 2 l vode
- 1 kašičica meda
Recept za medenu kobasicu od oraha:
Napravite sirup
U šerpi pomešajte brašno i šećer, pa polako sipajte vodu i mešaje. Ne sme da bude grudvica. Zatim procedite kroz sito i sipajte sirup od duda. Promešajte i kuvajte na tihoj vatri, uz neprestano mešanje. Posle par minuta u šerpu i gazu u koju ste umotali karanfiliće i cimet. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa izvadite gazu sa začinima. Nakon toga kuvajte još pola sata. Na kraju dodajte med i promešajte.
Pripremite orahe
Orahe probušite na sredini i poređajte na čvršći kanap. Okačite negde i ostavite da se osuše (najbolje nekih 5-7 dana). Ako vas mrzi da čekate možete da ih osušite u rerni nekih 10 minuta. Nakon toga umočite orahe u sirup i okačite negde, pa stavite tanjir ispod. Neka se orasi suše 3-5 dana.
Kako se služi medeni slatkiš od oraha
Kada se medena kobasica od oraha osuši, izvucite kanap i isecite na kolutove ili dijagonalno. Poslužite na tanjiru.
Pročitajte i ovo: Kitnikez - najstariji vojvođanski desert
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem