Čurčhela je poznata gruzijska poslastica koja se pravi od oraha koji se umaču u sladak sirup od duda, a onda se ostavi da se osuši. Ovaj slatkiš podseća na kobasicu ili salamu, a sem oraha možete koristiti i kombinaciju orašastih plodova, a možete i koristite sirupe drugih ukusa. Ako želite da isprobate ovu kobasicu od oraha, donosimo vam savršen recept. 

Sastojci:

  • 300 g brašna 
  • 430 g šećera 
  • 300 g sirupa od duda 
  • 12 karanfilića 
  • 3 štapića cimeta 
  • 2 l vode 
  • 1 kašičica meda 

Recept za medenu kobasicu od oraha:

13:06
Korak 1

Napravite sirup

U šerpi pomešajte brašno i šećer, pa polako sipajte vodu i mešaje. Ne sme da bude grudvica. Zatim procedite kroz sito i sipajte sirup od duda. Promešajte i kuvajte na tihoj vatri, uz neprestano mešanje. Posle par minuta u šerpu i gazu u koju ste umotali karanfiliće i cimet. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa izvadite gazu sa začinima. Nakon toga kuvajte još pola sata. Na kraju dodajte med i promešajte. 

13:08
Korak 2

Pripremite orahe 

Orahe probušite na sredini i poređajte na čvršći kanap. Okačite negde i ostavite da se osuše (najbolje nekih 5-7 dana). Ako vas mrzi da čekate možete da ih osušite u rerni nekih 10 minuta. Nakon toga umočite orahe u sirup i okačite negde, pa stavite tanjir ispod. Neka se orasi suše 3-5 dana. 

13:09
Korak 3

Kako se služi medeni slatkiš od oraha 

Kada se medena kobasica od oraha osuši, izvucite kanap i isecite na kolutove ili dijagonalno. Poslužite na tanjiru. 

Instagram/riga_food Slatkiš od oraha

Pročitajte i ovo: Kitnikez - najstariji vojvođanski desert

BONUS VIDEO: 

TikTok/tinascucina Božićne puslice

(StvarUkusa/S.B.)