Kitnikez je starinski slatkiš od dunja koji se nekada često pravio, a sada je zaboravljen. Ovaj recept Vojvođani su preuzeli od Austrougara, a pravi se kao da kuvate džem. Odličan je izbor ako volite dunje, a najbolje od svega je što ovaj kolač može da opstane tokom cele zime. Ako ga čuvate u tamnoj i hladnoj prostoriji i nepokrivenog, ovaj slatkiš do dunja može da stoji od 6 meseci do godinu dana. Vremenom počinje da se suši, ali tada je još ukusniji.
Sastojci:
1 kg dunja
800 g šećera
sok od jednog limuna
Priprema:
Dunje isecite na kocite i stavite u šerpu. Sipajte vodu i sok od limuna. Štapnim mikserom ispasirajte ili u blenderu, a zatim vratite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje, nekih 2 sata. Smesa treba da bude čvršća od džema. U dobijenu smesu ako želite da poboljšate ukus možete da dodate seckane orašaste plodove. Kalup za kuglof ili neki običan kalup nauljite, pa sipajte smesu. Ostavite da se dobro ohladi. Izvadite iz pleha, pospite šećerom u prahu ako želite i čuvajte na suvom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus