Breskvice su starinski kolač bez kog nije moglo da se zamisli ni jedno slavlje u bivšoj Jugoslaviji, a bile su ukras svake trpeze. Deca su ih posebno volela zbog lepog izgleda, a najslađi su kolači koji nestaju u jednom zalogaju. Pomalo zaboravljeni kolač napravite po starom receptu iskusnih domaćica i obradujte sebi drage osobe ukusom koji vraća u neka srećnija i bezbrižnija vremena. 

Sastojci:
Za testo:
3 jajeta
200 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
200 ml ulja
500 g brašna
naribana korica limuna
3 kašike mleka
1 kesica praška za pecivo
Za nadev:
250 g džema po ukusu (najbolje od kajsija ili šljiva)
mrvice izdubljenih breskvica
1 kašika ruma
Za dekoraciju:
crvena i žuta boja za kolače
šećer

Priprema:

U dublju činiju stavite brašno, prašak za pecivo, so i izrendanu limunovu koru. U drugoj činiji umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ulje, mleko, pa sve ulijte u brašno i umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite u frižideru na nekih sat vremena. Kada je testo odstajalo, isecite ga na dva jednaka dela i napravite dve rolnice, a potom ih iseckajte na manje komadiće. Vodite računa da vam kuglice budu jednake veličine i između svake ostavite malo prostora u plehu, jer će narasti u toku pečenja. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Dok su još tople breskvice, pažljivo izdubiti tankim nožem. Mrvice stavite u posudu, pa dodajte sve ostale sastojke za fil. Biskvite punite filom, pa spojite po dva tako da dobijete oblik loptice, odnosno breskvice. Jestive boje pomešajte sa vodom u dve posude, pa breskvice umočite prvo u žutu, potom u crvenu boju. Malo ih ocedite i potom uvaljajte u šećer.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE