Breskvice su starinski kolač bez kog nije moglo da se zamisli ni jedno slavlje u bivšoj Jugoslaviji, a bile su ukras svake trpeze. Deca su ih posebno volela zbog lepog izgleda, a najslađi su kolači koji nestaju u jednom zalogaju. Pomalo zaboravljeni kolač napravite po starom receptu iskusnih domaćica i obradujte sebi drage osobe ukusom koji vraća u neka srećnija i bezbrižnija vremena.
Sastojci:
Za testo:
3 jajeta
200 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
200 ml ulja
500 g brašna
naribana korica limuna
3 kašike mleka
1 kesica praška za pecivo
Za nadev:
250 g džema po ukusu (najbolje od kajsija ili šljiva)
mrvice izdubljenih breskvica
1 kašika ruma
Za dekoraciju:
crvena i žuta boja za kolače
šećer
Priprema:
U dublju činiju stavite brašno, prašak za pecivo, so i izrendanu limunovu koru. U drugoj činiji umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ulje, mleko, pa sve ulijte u brašno i umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite u frižideru na nekih sat vremena. Kada je testo odstajalo, isecite ga na dva jednaka dela i napravite dve rolnice, a potom ih iseckajte na manje komadiće. Vodite računa da vam kuglice budu jednake veličine i između svake ostavite malo prostora u plehu, jer će narasti u toku pečenja. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Dok su još tople breskvice, pažljivo izdubiti tankim nožem. Mrvice stavite u posudu, pa dodajte sve ostale sastojke za fil. Biskvite punite filom, pa spojite po dva tako da dobijete oblik loptice, odnosno breskvice. Jestive boje pomešajte sa vodom u dve posude, pa breskvice umočite prvo u žutu, potom u crvenu boju. Malo ih ocedite i potom uvaljajte u šećer.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem