U svakoj zimnici mora da se nađe džem od šipka koji su pravile naše bake i koji nas vraća u detinjstvo. Priprema zahteva malo truda, ali zaista vredi. Domaći džem je uvek bolji izbor od kupovnog, pogotovo što od šipka i ne može svuda da se nađe, a ova starinska slatka poslastica je odlična kao namaz za palačinke. 

Ako se bojite da će džem da zagori na ringlu stavite obruč (otporan na toplotu) manji od dna šerpe i onda stavite šerpu. Tako ćete izbeći direktan dodir šerpe i ringle i neće moći da zagori, a ukus će ostati isti.

Sastojci:

  • 2 kg šipka
  • 5-6 kg šećera

Priprema:

Par dana ranije naberite šipak, properite ga u nekoliko voda i ostavite da se prosuši i omekša nekoliko dana pre početka pravljenja. Šipak prebacite u lonac i nalijte vodom po potrebi, pa kuvajte dok ne omekša. Procedite ga kroz gusto sito i ostavite da se prohladi. Zatim uzimajte po malo dobijene smese, stavite na čisto sito, pa postepeno dolivajte vodu i ispirajte šipak iznad velikog lonca. Na kraju sito operite od dlačica. Nakon svakog pasiranja sito operite, a proces ponavljajte nekoliko puta, dok sve ne isperete. Možete pasirati i rukom, pa ako osetite još neku dlačicu da bocka, ponovo ponovite postupak. Nakon svega, smesu procedite kroz gazu. Dobro očišćenu smesu sipajte u šerpu. Kuvajte sat vremena kako bi ispario višak vode i povremeno promešajte. Dodajte šećer i kuvajte još nekih sat vremena. Varjačom proverite da li je džem gotovo, tako da kad prođete kroz smesu ona ne treba da se spaja. Vruć džem sipajte u vruće sterilisane tegle i stavite u toplu rernu kako bi se na džemu uhvatila korica, pa tek sutradan poklopite.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE