U svakoj zimnici mora da se nađe džem od šipka koji su pravile naše bake i koji nas vraća u detinjstvo. Priprema zahteva malo truda, ali zaista vredi. Domaći džem je uvek bolji izbor od kupovnog, pogotovo što od šipka i ne može svuda da se nađe, a ova starinska slatka poslastica je odlična kao namaz za palačinke.
Ako se bojite da će džem da zagori na ringlu stavite obruč (otporan na toplotu) manji od dna šerpe i onda stavite šerpu. Tako ćete izbeći direktan dodir šerpe i ringle i neće moći da zagori, a ukus će ostati isti.
Sastojci:
- 2 kg šipka
- 5-6 kg šećera
Priprema:
Par dana ranije naberite šipak, properite ga u nekoliko voda i ostavite da se prosuši i omekša nekoliko dana pre početka pravljenja. Šipak prebacite u lonac i nalijte vodom po potrebi, pa kuvajte dok ne omekša. Procedite ga kroz gusto sito i ostavite da se prohladi. Zatim uzimajte po malo dobijene smese, stavite na čisto sito, pa postepeno dolivajte vodu i ispirajte šipak iznad velikog lonca. Na kraju sito operite od dlačica. Nakon svakog pasiranja sito operite, a proces ponavljajte nekoliko puta, dok sve ne isperete. Možete pasirati i rukom, pa ako osetite još neku dlačicu da bocka, ponovo ponovite postupak. Nakon svega, smesu procedite kroz gazu. Dobro očišćenu smesu sipajte u šerpu. Kuvajte sat vremena kako bi ispario višak vode i povremeno promešajte. Dodajte šećer i kuvajte još nekih sat vremena. Varjačom proverite da li je džem gotovo, tako da kad prođete kroz smesu ona ne treba da se spaja. Vruć džem sipajte u vruće sterilisane tegle i stavite u toplu rernu kako bi se na džemu uhvatila korica, pa tek sutradan poklopite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem