Sastojci:

Za patišpanj:

  • 120 g višenamenskog brašna
  • 120 g šećera
  • 60 g soli
  • 60 g putera
  • 1 kašičica kakao praha
  • 1 žumance
  • 1 1/2 kašike mlaćenice
  • 60 ml vrele vode
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice vanilinog šećera

Za glazuru:

  • 2 kašike putera
  • 1 1/2 kašika mleka
  • 1 kašika kakao praha
  • 130 g šećera u prahu
  • 1/4 kašičice vanilinog šećera

Recept za jednostavni kakao kolač:

Za ovaj kolač pomešajte brašno, šećer i so u maloj posudi za mešanje. U malom tiganju pomešajte puter, kakao i vodu. Mešajte dok se puter ne otopi i smesa ne proključa. Sipajte smesu preko suvih sastojaka i promešajte da se sjedini.

Dodajte žumance, mlaćenicu, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Promešajte da se sjedini. Sipajte smesu u podmazan pleh za pečenje. Pecite na 176 stepeni 15 minuta ili dok čačkalica ne bude čista.

Čim kolač izvadite iz rerne napravite glazuru. U malom tiganju pomešajte puter, mleko, kakao prah i šećer u prahu. Mešajte dok se puter ne otopi i sastojci ne sjedine. Pazite da ne proključa. Dodajte vanilin šećer i promešajte. Dok je kolač još topao prelijte ga vrućom glazurom po površini. Isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i veganski kolač sa limunom.

Pročitajte kako se pravi mirisna krambl pita sa šljivama

BONUS VIDEO

Instagram/dilettasecco Recept za kolač od grčkog jogurta sa aromom limuna

StvarUkusa