Sastojci:
Za patišpanj:
- 120 g višenamenskog brašna
- 120 g šećera
- 60 g soli
- 60 g putera
- 1 kašičica kakao praha
- 1 žumance
- 1 1/2 kašike mlaćenice
- 60 ml vrele vode
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice vanilinog šećera
Za glazuru:
- 2 kašike putera
- 1 1/2 kašika mleka
- 1 kašika kakao praha
- 130 g šećera u prahu
- 1/4 kašičice vanilinog šećera
Recept za jednostavni kakao kolač:
Za ovaj kolač pomešajte brašno, šećer i so u maloj posudi za mešanje. U malom tiganju pomešajte puter, kakao i vodu. Mešajte dok se puter ne otopi i smesa ne proključa. Sipajte smesu preko suvih sastojaka i promešajte da se sjedini.
Dodajte žumance, mlaćenicu, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Promešajte da se sjedini. Sipajte smesu u podmazan pleh za pečenje. Pecite na 176 stepeni 15 minuta ili dok čačkalica ne bude čista.
Čim kolač izvadite iz rerne napravite glazuru. U malom tiganju pomešajte puter, mleko, kakao prah i šećer u prahu. Mešajte dok se puter ne otopi i sastojci ne sjedine. Pazite da ne proključa. Dodajte vanilin šećer i promešajte. Dok je kolač još topao prelijte ga vrućom glazurom po površini. Isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i veganski kolač sa limunom.
Pročitajte kako se pravi mirisna krambl pita sa šljivama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus