Sastojci:
Za patišpanj:
- 250 ml ulja, plus dodatak za pleh
- 2 kašike čia semenki
- 2 limuna, korica, plus 2 kašike soka
- 250 ml nezaslađenog sojinog mleka
- ¼ kašičice ekstrakta vanile
- 320 g šećera
- 350 g običnog brašna
- 1½ kašičica praška za pecivo
Za glazuru:
- 350 g šećera u prahu
- 60 ml limunovog soka
- 1 limun, sa korom
- mak, za posipanje
Recept za veganski kolač sa limunom:
Za veganski kolač sa limunom prvo zagrejte rernu na 180C. Nauljite i obložite duboki pleh za pečenje. Pomešajte čia semenke i 4 kašike vode u maloj činiji. Ostavite na stranu i ostavite smesu da se želira.
Stavite limunovu koricu i sok, sojino mleko, vanilin ekstrakt i maslinovo ulje u blender velike brzine. Mutite na velikoj brzini, dok smesa ne postane gusta i kremasta.
Kombinujte mešavinu šećera i čia semena u velikoj posudi. Dodajte mešavinu sojinog mleka, a zatim umutite da smesa postane glatka. Prosejte brašno u posebnu posudu, a zatim dodajte prašak za pecivo i 1 kašičicu soli.
Dodajte mešavinu brašna u mešavinu mleka, šećera i ulja u tri faze, lagano mešajući između svakog dodavanja. Sipajte testo u pripremljen pleh i stavite u rernu. Pecite 40 minuta, a zatim izvadite iz rerne i stavite pleh na rešetku. Ostavite kolač da se potpuno ohladi.
Za preliv prosejte šećer u prahu u srednju činiju. Iscedite limunov sok i dobro umutite dok ne postane glatko. Prelijte glazuru preko torte i premažite pozadinom kašike da prekrije površinu. Pospite makom po želji i ostavite da odstoji 15 minuta. Isecite na kriške i ukrasite limunovom koricom. Možda ćete želeti da napravite i najmekši veganski kokos kolač.
Pročitajte kako se pravi posni kolač sa bananama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus