Sastojci:

Za patišpanj:

  • 250 ml ulja, plus dodatak za pleh
  • 2 kašike čia semenki
  • 2 limuna, korica, plus 2 kašike soka
  • 250 ml nezaslađenog sojinog mleka
  • ¼ kašičice ekstrakta vanile
  • 320 g šećera
  • 350 g običnog brašna
  • 1½ kašičica praška za pecivo

Za glazuru:

  • 350 g šećera u prahu
  • 60 ml limunovog soka
  • 1 limun, sa korom
  • mak, za posipanje

Recept za veganski kolač sa limunom:

Za veganski kolač sa limunom prvo zagrejte rernu na 180C. Nauljite i obložite duboki pleh za pečenje. Pomešajte čia semenke i 4 kašike vode u maloj činiji. Ostavite na stranu i ostavite smesu da se želira.

Stavite limunovu koricu i sok, sojino mleko, vanilin ekstrakt i maslinovo ulje u blender velike brzine. Mutite na velikoj brzini, dok smesa ne postane gusta i kremasta.

Kombinujte mešavinu šećera i čia semena u velikoj posudi. Dodajte mešavinu sojinog mleka, a zatim umutite da smesa postane glatka. Prosejte brašno u posebnu posudu, a zatim dodajte prašak za pecivo i 1 kašičicu soli.

Dodajte mešavinu brašna u mešavinu mleka, šećera i ulja u tri faze, lagano mešajući između svakog dodavanja. Sipajte testo u pripremljen pleh i stavite u rernu. Pecite 40 minuta, a zatim izvadite iz rerne i stavite pleh na rešetku. Ostavite kolač da se potpuno ohladi.

Za preliv prosejte šećer u prahu u srednju činiju. Iscedite limunov sok i dobro umutite dok ne postane glatko. Prelijte glazuru preko torte i premažite pozadinom kašike da prekrije površinu. Pospite makom po želji i ostavite da odstoji 15 minuta. Isecite na kriške i ukrasite limunovom koricom. Možda ćete želeti da napravite i najmekši veganski kokos kolač.

Pročitajte kako se pravi posni kolač sa bananama

BONUS VIDEO

Instagram/alberodellericette Recept za kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena

StvarUkusa