Sastojci:

  • 60 g crne čokolada
  • 200 g višenamenskog brašna
  • 1 ¼ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 75 g putera, omekšanog
  • 130 g šećera
  • 80 ml ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 jajeta, sobne temperature
  • 160 ml mleka

Recept za zebra kolač:

Za ovaj kolač podmažite i obložite dno okruglog kalupa za tortu. Otopite čokoladu na pari i ostavite na stranu. U činiji prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Ostavite na stranu.

U drugu posudu dodajte puter, šećer i ulje. Umutite dok se dobro ne sjedine i budu veoma kremasti. Zatim dodajte ekstrakt vanile i jaja, dodajući 1 po 1 jaje. Dobro promešajte nakon svakog dodavanja. Na kraju sipajte mleko dok još mešate.

Dodajte mešavinu prosejanog brašna u 2 dodavanja, mešajući da se sjedini nakon svakog dodavanja. Odvojite polovinu testa u drugu činiju. U jednu smesu dodajte prethodno otopljenu čokoladu i odmah sve umutiti da se sjedini.

Kašikom stavite 1 kašiku testa od vanile na sredinu pripremljene posude. Zatim stavite 1 kašiku čokoladnog testa u sredinu testa od vanile. Ponavljajte sve dok ne završite. Lagano pomerajte tiganj da biste pomogli da se testo slegne.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160ºC 50 minuta. Izvadite iz rerne i potpuno ohladite na rešetki pre sečenja. Možda ćete želeti da napravite i najukusnije eklere kao iz francuske pekare.

Pročitajte i kako da napravite kolač od urmi i kafe sa bogatom espreso glazurom

BONUS VIDEO

Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima instagram/amna_foodie

StvarUkusa