Žuti poslastičarski fil se koristi za mnoge kolače i torte koje su vremenom postali klasici zbog svog fenomenalnog ukusa. Danas svi pribegavajujednostavnijim receptima za poslastice, jer ljudi imaju sve manje vremena, pa im je lakše da prave deserte koji se ne peku. Umesto kora se koristi keks, a ako želite da napravite najlepši kolač onda da premažite kremastim poslastičarskim filom i prelijte glauzorom od čokolade. Uživajte!
- Sastojci:
- 500 ml mleka + 1/2 šolje
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 5 žumanaca
- 100 g šećera
- 50 g kukuruznog skroba
- 1 pakovanje kakao keksa
- Za glazuru:
- 20 g putera
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 100 g čokolade
Priprema:
U mleko dodajte vanilu i stavite da se kuva nekih 5 minuta. Poklopite i ostavite na ugašenom šporetu. Jaja umutite penasto sa šećerom, pa dodajte skrob i mutite dok ne nestanu sve grudvice. Nakon toga sipajte mleko sa vanilom i mešajte dok se sastojci dobro ne sjedine. Ponovo sipajte celu smesu u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Ohladite malo na sobnoj temperaturi, pa pokrijte folijom i stavite u frižider. Ohlađeni fil dobro umutite, a onda kalup obložite providnom folijom, pa ređajte keks koji ste umočili u mleko (1/2 šolje). Sipajte fil, pa preko keks i tako ređajte dok ne utoršite sve sastojke. Poslednji red treba da bude keks. Prokrijte providnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Otopite puter, slatku pavlaku i čokoladu, pa prelijte tortu dobijenom čokoladnom glazurom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem