Recept koji je pred vama čini osnovni krem za filovanje torti i kolača, poput eklera i princes krofni, i koriste ga svi vrsni poslastičari. Takođe, krem možete po želji obogatiti dodavanjem mućene slatke pavlake, penasto umućenog maslaca i otopljene čokolade.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- štapić vanile
- 4 žumanaca
- 150 g šećera
- 50 g brašna ili gustina
- 1 list želatina
Priprema:
Sipajte mleko u šerpicu zajedno sa štapićem vanile i stavite da zakuva. Štapić izvadite kada mleko provri.
Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte brašno ili gustin, i izmešajte da nema grudvica. U to sipajte malo provrelog mleka, dobro razmutite pa dodajte i ostatak mleka. Dobro izmešajte, vratite u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Sklonite sa vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Za gušći krem, skuvani krem skloniti sa vatre, neka malo stane, pa umešati prethodno nakvašen i oceđen želatin.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem