Recept koji je pred vama čini osnovni krem za filovanje torti i kolača, poput eklera i princes krofni, i koriste ga svi vrsni poslastičari. Takođe, krem možete po želji obogatiti dodavanjem mućene slatke pavlake, penasto umućenog maslaca i otopljene čokolade.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • štapić vanile 
  • 4 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 50 g brašna ili gustina
  • 1 list želatina

Priprema:

Sipajte mleko u šerpicu zajedno sa štapićem vanile i stavite da zakuva. Štapić izvadite kada mleko provri. 

Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte brašno ili gustin, i izmešajte da nema grudvica. U to sipajte malo provrelog mleka, dobro razmutite pa dodajte i ostatak mleka. Dobro izmešajte, vratite u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Sklonite sa vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Za gušći krem, skuvani krem skloniti sa vatre, neka malo stane, pa umešati prethodno nakvašen i oceđen želatin.

Izvor: Stvar ukusa