U kuhinji provodimo dosta vremena, a kako u njoj pripremamo namirnice i hranu treba je održavati besprekorno čistom da bismo izbegli kontaminaciju i širenje bakterija po radnim površinama ili posuđu.

Koliko god se trudili da je čistimo na ove stvari većina ne obraća dovoljnu pažnju, ili jednostavno preskoči u svakodnevnoj rutini, a baš tu se talože mnogi mikroorganizmi.

1. Ručice na elementima i prekidači

Čini se da su ovo delovi kuće na koje najčešće zaboravljamo, a na kojima se nakuplja najveći broj bakterija. U toku dana prekidače i ručke na elementima dodirnemo nebrojeno puta, a najčešće je to prljavim rukama, makar samo i od hrane.

Čak i ako ne kuvate svakog dana, definitivno ćete nekoliko puta otvoriti police ili fioke u kuhinji, makar i da uzmete pribor za hranu koju ste naručili.

Za ove delove upotrebite antibakterijske maramice za tu namenu ili obične maramice sa antiseptičkim dejstvom. Osim toga, jednostavnija varijanta je da pamučnu krpu ili ubrus naprskate alkoholom i prebrišete ručice i prekidače.

2. Police u frižideru

Možda će vam delovati besmisleno, ali je istina. Frižider, a posebno police u njemu, mogu biti leglo bakterija. Setite se koliko ste puta u njemu zatekli hranu koja se ukiselila ili ubuđala, mleko kome je istekao rok ili namirnice koje stoje nedeljama. Njihov miris je sigurno bio nepodnošljiv i zato pre svega frižider treba redovno prazniti, ali i čistiti.

Kako biste izbegli da vaš frižider bude leglo zaraze, pridržavajte se nekoliko osnovnih pravila; primera radi, meso držite da odvojenoj polici od voća, povrća i mlečnih proizvoda. Na ovaj način predupredićete da bakterije sa jednog tipa namirnica pređu na drugi.

S vremena na vreme izvadite sve namirnice, uklonite one koje više nisu za upotrebu i temeljno očistite police u frižideru. Operite ih mlakom vodom i sapunicom, obrišite, a onda ih prebrišite krpom natopljenom alkoholnim sirćetom.

3. Krpe, sunđeri i četke za ribanje

Ovo su verovatno neki od najprljavijih predmeta u kuhinji i često zaboravimo da je i njima potrebno održavanje i čišćenje.

Na 4-5 dana stavite ih u mašinu za sudove i operite zajedno sa posuđem. Još jedan od načina je da ih potopite u toplu vodu i sirće, a potom ih ostavite da se prirodno osuše. U svakom slučaju ovo su pristupačni predmeti, pa ne zaboravite da ih redovno menjate.

4. Ketler

Kuvalo za vodu ili ketler je danas jedan od neizostavnih kuhinjskih aprata. Većina domaćica njegovom upotrebom skraćuje vreme pripreme namirnica, kafe ili čajeva. U upotrebi je svakodnevno i baš zbog toga je leglo nečistoća i kamenca.

Ketler očistite kombinacijom alkoholnog sirćeta, vode i sode bikarbone. Dva decilitra sirćeta i jedan decilitar vode sipajte u ketler, uključite ga i ostavite da proključa.

Tečnost prospite, pa ketler isperite i sipajte čistu vodu, ponovo uključite da proključa i tu vodu bacite. Ketler će tada biti čist i spreman za upotrebu.

5. Sudopera

Ovo je jedna od površina koja je puna bakterija i mikroorganizama. Na sudoperi se svakodnevno nađu ostaci mleka, vina, sokova, ulja, masnoće i hrane. Logično je da je ovom delu kuhinje potrebno posvetiti posebnu pažnju.

Čistim sunđerom ili krpom i antibakterijskim sredstvom obrišite sudoperu posle ribanja masnoća. Krpe i sunđere menjajte redovno, u suprotnom ćete prenositi bakterije na ostala mesta u kuhinji.