U proteklim nedeljama se praznovalo naveliko, slave, Nova godina, Božić, a sve ovo ne može da prođe bez kulinarskih đakonija. Šporet je radio punom parom, pa domaćice sada očekuje veliko spremanje, kako bi posle praznika sve dovele u prvobitno stanje.

Jedan od aparata koji je bio na udaru isparenja je aspirator, na kome se brzo i lako talože prljavština i masnoća, a toplota kojoj je izložen dovodi do toga da se nečistoće sasuše i da ih je teško očistiti. Uz konkretne trikove ništa nije nemoguće.

Treba vam:

  • voda
  • šolja sode bikarbone
  • dublji pleh

Postupak:

U posudu sipajte 2-3 litra vode i stavite da proključa, a za to vreme uklonite filtere sa aspiratora. Pripremite dovoljo veliku posudu ili pleh u koju može da stane ceo filter. U njega sipajte proključalu vodu, dodajte šolju sode bikarbone i potopite filter aspiratora. Efekat ćete početi odmah da primećujete, jer će masnoća početi da se odvaja, otapa i izlazi na površinu vode. Posle nekoliko minuta potapanja izvadite filter, operite ga deterdžentom i toplom vodom. Postupak ponovite i sa ostalim filterima, a možete ga primenjivati s vremena na vreme, jer zasigurno ih neće oštetiti.

Izvor: Stvar ukusa