Ako je praznični ručak obuhvatao i neki lep čokoladni slatkiš, kao što je torta, moguće je da je došlo do nezgode i sada se pitate kako skinuti fleku od čokolade. Iskusne domaćice kažu da postoje dve greške zbog kojih postaje još teže da je skinete, skoro nemoguće!

Kada se odeća ili stolnjak isflekaju čokoladom, nikako ne smete da uradite ono što bi većina pohrlila da uradi - da stavite tkaninu pod vruću vodu. I to je prva greška. Shvatamo zašto biste pomislili da tako treba, voda je topla, rastopiće čokoladu i ona će "sići" sa tkanine, zar ne? Ne, samo će se zavući još dublje u vlakna čim se malo istopi.

Najpre probajte tupim nožem, kao što je nož za maslac, da sastružete što više čokolade. Budite pažljivi da ne oštetite tkaninu. Onda je okrenite na naličje, pa preko fleke pustite jak mlaz hladne vode. Voda će "gurati" fleku ka površini, umesto da je još dublje upije ka naličju tkanine.

Možda biste sada posegnuli za deterdžentom za sudove, misleći da će on lakše skinuti fleku od hrane? Ne pravite drugu grešku, sada je vreme da trljate fleku deterdžentom za veš. On će bolje skinuti ostatke čokolade. 

Potom tkaninu operite na uobičajenom programu u mašini za veš. Pročitajte i koja domaća sredstva najbolje skidaju fleke!