Nikome nije prijatno kada mu ručak zagori, a posebno kad se uhvati za dno šerpe ili tiganja. Nažalost, to se dešava prilično često tokom kuvanja, jer negde izgubimo pažnju ili je vatra jaka i to se desi. Ali, ne brinite. Postoji nekoliko trikova koji će vrlo lako i brzo očistiti zagorelu šerpu ili tiganj, i vratiti im sjaj, bez potrebe da ih trljate satima sunđerom.
1. Čišćenje zagorelog posuđa solju
Prvi način koji vam predlažemo da očistite zagorelo posuđe je uz pomoć soli. Čišćenje uz pomoć soli je stara i dokazana metoda za čišćenje zagorelosti. Ako ćete čistiti šerpu, treba u nju da stavite dovoljno vode da pokrije zagorela mesta. Zatim dodajte dosta soli. Ova mešavina se stavi na vatru da provri i kuva se od 5 do 10 minuta. Ovom metodom zagorela mrlja će vrlo lako i brzo otpasti.
2. Očistite zagorelost sodom, gaziranim sokom ili koka kolom
Treba da znate da je veoma važno da ako vam jelo zagori tokom kuvanja, treba odmah da potopite posudu, a ne nakon što se zagorelo jelo osuši. Umesto da potopite lonac toplom vodom, kao što se to obično radi, možete staviti malo gaziranog soka ili koka kole. Oni će takođe obaviti posao uklanjanja zagorelosti. Dok su šerpa ili tiganj koji su zagoreli još topli, odmah po skidanju sa ringle dodajte koka-kolu ili neko drugo gazirano piće i ostavite da deluje.
3. Čišćenje zagorelog posuđa sodom bikarbonom
Soda bikarbona takođe mnogo pomaže u čišćenju zagorelog posuđa. Na sunđer za pranje sudova stavite sodu bikarbonu, dodajte malo soka od limuna ili sirćeta, dobro premažite zagorele mrlje i ostavite nekoliko minuta. Zatim isperite.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus