Donosimo vam savete uz koje ćete izvući maksimum od vaše mašine.

Kada ređate tanjire na donjem delu, neka jedan bude veliki, a jedan mali. Tako će više vode dopreti do njih i bolje ih oprati. Velike površine, poput plastičnih daski za sečenje, plehova, tiganja ili velikih tanjira, preporučuje se da stavite uz ivice. Tako će i prskalice moći neometano da rade, a i dobro će se oprati.
U novijim mašinama nije potrebno ispirati svaki tanjir pre ubacivanja u mašinu, dovoljno je samo odstraniti ostatke hrane.

Noževe radi sigurnosti oštricom uvek okrenite prema dole. Šolje i čaše idu na gornju policu, a preporučuje se da ostavite malo mesta između njih kako se ne bi oštećivali međusobnim trenjem. Činije je najbolje prati, takođe na gornjoj polici, a treba ih staviti tako da se naslanjaju jedna na drugu i da ulaze u svoj odeljak.

Mašinu ne treba pretrpavati jer se većina sudova tada neće dobro oprati.

Iznad i ispod rotacijskog dela prskalice najbolje je staviti posude u kojima je bila hrana bazirana na ugljenim hidratima. Npr. posude od pire krompira ili sosa od paradajza. Njima treba jak mlaz vode da bi se dobro oprali, a on je najjači upravo na tom mestu. Njima je potrebno manje deterdženta, a više sile.

Periodično očistite mašinu za sudove. Proverite filtere, uklonite ostatke i isperite pod vrućom vodom. Po dnu mašine pospite sodu bikarbonu, a u deo za tabletu stavite alkoholno sirće. Pokrenite na najvišoj temperaturi.