U procesu kuvanja svakome može da se desi da pripremljeno jelo zagori. Osim što će u većini slučajeva pokvariti ukus hrane, jedan od najneprijatnijih momenata je čišćenje posude za kuvanje.
Kada je reč o emajliranoj šerpi, tepsiji ili tiganju, tada imamo još veći problem. S obzirom na to da delikatni emajl ne toleriše korišćenje abrazivnih materijala i preparata, dosta je teško da posudi vratite njegovu pređašnju belinu.
Iskusne domaćice treba da znaju koje mere treba da se preduzmu za čišćenje zagorelog emajliranog posuđa, bez narušavanja celovitosti njihove površine.
Ukoliko su se kao rezultat nepažljivog odnošenja prema procesu kuvanja, unutra u posuđu po emajliranoj površini pojavile naslage ugljenika, sledeća sredstva će biti od pomoći za njihovo uklanjanje:
- So za kuvanje
- Soda za hleb
- Sirće
- Aktivni ugalj
- Limuntus
- Talog od kafe
- Mnogo kiselo voće
- Gazirana pića
- Kiselo mleko
Svako od ovih sredstava može da se nađe u kuhinji. U zavisnosti od prirode zagorelog po površini emajla treba da izaberete najpogodniji proizvod.
- Metalni sunđeri i žičice za posuđe
- Grube četke
- Detardženti sa grubim abrazivima
- Nož i drugi oštri predmeti
Sigurno u svakoj kuhinji postoji nekoliko supenih kašika soli. Kako pokazuje praksa, ovo je najbolje sredstvo za čišćenje izgorelog sa površine emajliranog posuđa. Treba da koristite so na sledeći način:
- Po mestu zagorelih i požutelih mesta obilno pospite grubu kuhinjsku so
- Sipajte malo tople vode odozgo
- Ostavite posudu sa ovim rastvorom na 3-4 sata
- Nakon određenog vremena stavite posudu pod tekuću vruću vodu i pažljivo mekanim sunđerom uklonite naslage ukljenika
Ako i nakon ovih radnji na dnu posude ostanu žute mrlje i tragovi izgorele hrane, možete ponovo da sipate malo soli i da sipate vodi u da skuvate dovijeni rastvor. Važno je da prokuvate na slaboj vatri pola sata. Ova metoda će očistiti posudu od raznoraznih prljavština.
Ako vam so nije pomogla da kvalitetno očistite posudu, postoji i druga efikasnija metoda - upotreba stonog sirćeta. Da biste očistili posudu, treba da sipate u isprljanu posudu toliku količinu sirćeta koja će pokriti celu zagorelu površinu. Ostvite posudu na 3-4 sata. Za to vreme ostaci hrane lako će se odlepiti sa površine. Za puno čišćenje sipajte sirće iu posude i operite na uobičajeni način pomoću detardženta.
Ukoliko još uvek ne možete da uklonite naslage ugljenika možete da pokušate drugu varijantu. Sipajte 200 g vode i 20-40 g sirćeta u isprljanu emajliranu posudu. Stavite na slabu vatru i kuvajte rastvor od vode i sirćeta nekoliko minuta. Nakon isključivanja vatre, sačekajte da se posuda ohladi i uklonite ostatke izgorele hrane pomuću mekane krpe.
Ukoliko pri ruci nemate sirće, možete da iskoristite limuntus ili limunov sok, dobijen od 1-2 ploda. Imajte u vidu da je prirodni kiseli sok mnogo efikasniji od svakog drugog sredstva. Treba da namočite zagorelo rastvorom limuntusa i vode ili limunovog soka.
Kod veoma upornih zagorelih mrlja možete da kombinujete sodu za hleb sa sirćetom. Obilno posipte zagorela mesta sodom i naprskajte odozgo sirćetom, tako da se soda "aktivira". Ostavite tako posudu da se namoči na 10-15 minuta, nakon toga operite vodom i mekim sunđerom.
Tabletice sa aktivnim ugljem će vam pomoći da se otarasite zagorelog po emajliranom posuđu i da ga operete. Sameljite neophodnu količinu i pospite dobijeni prah sa naslagama ugljenika. Treba da ga ostavite na 30 minuta, nakon toga da sipate hladnu vodu i osatvite na još sat vremena. Nakon toga emajl može jednostavno da se očisti od prljavština. Na isti način možete da koristite i talog od kafe ili da pokrijete zagorela mesta kiselim mlekom i da ostavite da se namoči.
- Sipajte vodu u novu posudu emajlirane površine i prokuvajte. Na treba odmah da rposipate vodu. Da bi se emajl stvrdnuo, prokuvana voda treba u potpunosti da se ohladi
- Nemojte stvljati praznu emajliranu šerpu na ringlu ili tepsiju u rernu
- Nemojte sipati hladne tečnosti u vruću posudu i obrnuti
- Nemojte stavljati veliku šerpu ili tiganj na malu ringlu
- Čuvajte emajlirano posuđe od mehaničkih oštećenja, prilikom padanja ili udarca može da se polomi komad emajla i posuda da postane neupotrebljiva
- Nemojte koristiti metalni pribor prilikom rada sa emajliranim posuđem da ne biste isprovocirali ogrebotine i šupljine po emajlu;
- Nemojte ostavljati zagorelo emajlirano posuđe dugo, a da ga ne namočite i očistite, kasnije čišćenje možda neće biti moguće.
Kako pokazuje praksa, čišćenje emajliranog posuđa od kamenca i nasalga ugljenika nije teško. Koristeći priručne alate koji se nalaze u svakoj kuhinji, jednostavno možete da vratite čistoću posudi.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem