Kupovno lisnato testo je jedna od najzgodnijih namirnica, jer priprema domaćeg traje čitavu večnost, a ukusno je i brzo spremno.
Od lisnatog testa možete spremati slana peciva, poslastice, a uz par trikova biće ukusno, sočno iznutra a hrskavo i razlistano spolja!
Profesionalni pekari savetuju da pratite ovih nekoliko trikova kada pečete lisnato testo, bilo da od njega pravite nešto ili ste kupili već gotove paštete, kroasane ili žu-žu.
1. Mora da odstoji
Lisnato testo nikada ne bi trebalo direktno iz zamrzivača staviti u rernu, jer mora da odstoji barem malo. Stavite ga u frižider ako je napolju toplo, ili na radnu površinu ako je u kuhinji sveže. Čak i dvadesetak minuta stajanja napraviće razliku.
2. Jaje može da ga upropasti
Ako želite da premažete lisnato testo umućenim jajima da bi dobilo koricu, ne smete da napravite jednu grešku. Važno je da kuhinjskom četkicom premažete samo površinu, odnosno da vam jaje ne curi sa strane gde je lisnato testo isečeno. Dok se bude peklo, jaje koje je curilo po pecivu može sprečiti da se razlista na toj strani, zbog čega ćete dobiti neujednačeno ispečeno pecivo koje izgleda "nakrivljeno".
3. Temperatura rerne
Rernu dobro zagrejte, neka se barem 15 minuta greje, temperatura je ključna. Lisnato testo najčešće se peče tako što se temperatura smanji čim ga ubacite! Zagrejte rernu na 220 stepeni, pa kada se dobro ugreje, ubacite pleh i odmah smanjite na 200 ili 180. Jaka temperatura koja će se zadržati u rerni omogućiće da se lisnato testo lepo razlista, a onda će se na umerenijoj temperaturi ravnomerno ispeći.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem