Kada postimo duži vremenski period, poput Uskršnjeg ili Božićnog posta, postavlja se pitanje da li je moguće da tokom posta hrana koju uzimamo ne donosti očekivane koristi i naprotiv - da nam našteti? Uopšte, režim kojeg se pridržavamo da se ispostavi da je veoma nezdrav?
Da, u potpunosti je moguće. Zato se pridržavajte dole navedenih saveta za zdrav post, kako biste iz posta izašli zdraviji i zaista očišćeni.
Ne preterujte sa belim brašnom
Proizvodi od belog brašna generalno nisu zdravi. Zbog ograničavanja u ishrani za vreme posta, što ne isključuje proizvode od pšenice, mnogi ljudi preteruju sa proizvodima od testa. Ograničite se u tom pogledu - bolje birajte integralne proizvode koji su mnogo korisnij. Ili one koji su napravljeni od zamena za pšenično brašno - spelta, pirinčano brašno, brašno od heljde itd.
Zaboravite na beli šećer
Drugi rizik za one koji poste je preterivanje sa slatkišima koji sadrže rafinisani šećer. On je zapravo jedan od najštetnijih proizvoda u savremenom svetu.Ukoliko imate potrebu za nečim slatkim, možete da pojedete med, voće ili zdrave slatkiše napravljene sa smeđim šećerom, zaslađivačima.
Povećajte zeleno lisnato povrće
Ograničenja tokom posta dovode do nagomilavanja nekih deficita u hranljivim materijama. Najčešći nedostatak sa kojim rizikujemo jeste deficit gvožđa, vitamina iz grupe B, kalcijuma i magnezijuma. Međutim, zeleno lisnato povrće može da obezbedi dobru količinu gvožđa, vitamina B, vitamina K, C i dr, kao i minerale. Spanać, kopriva, zelena salata, zelje, kiseljak, sremuš su sjajan izbor zeleniša za konzumaciju. Jedite još i kupus, prokelj i brokoli.
Mahunarke i variva
Bilo bi dobro da u vašem meniju mahunarki bude u izobilju, osim ako imate neku netoleranciju na njih ili bolest kod koje su kontraindikovane. Pasulj, sočivo, grašak, soja, leblebije, kikiriki - sve ovo je veoma ukusno i korisno. Po sadržaju proteina mahunarke se najpribližnije mesu, zbog toga su one njegova sjajna zamena za vreme posta. Sadrže još i vitamine iz grupe B, imaju visok sadržaj vlakana i mnoštvo minerala. Imaju nizak glikemijski indeks, malo kalorija i ne sadrže gluten.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus